Заради негативното влияние на тези все по-разпространяващи се питиета, Общинският съвет по наркотични вещества в Благоевград например поиска те да бъдат забранени за младежи до 18 години, предаде Дарик.

Редно е да се изследват видовете напитки и веществата, които съдържат, преди да се забраняват енергийни напитки, смята д-р Борислав Станчев, експерт във варненската общинска дирекция „Превенции“.
Кафето също е източник на енергия, а на пазара свободно се продават и консумират безалкохолни, които имат в състава си кофеин, припомни д-р Станчев. Той призна обаче, че при някои от енергийните напитки процентното съдържание на това вещество е доста завишено.

Дали приемът на енергийна напитка ще се отрази негативно на организма на детето, което я е приело, зависи от дозата, коментира д-р Мариета Йовчева от отделението по токсикология във Военноморска болница. Ако тя е ниска, може да се стигне само до лека възбудимост. Ако се предозира обаче, е възможно да се появи сърцебиене и да се наложи лекарска намеса.

Опасната комбинация енергийна напитка с алкохол е все по-често срещана сред варненските тинейджъри и дори може да се говори за практика, която идва от променените нагласи, разкри д-р Станчев.
Механизмът на пиене с часове, съпроводено с мезета и салати, вече е изместен от екстремния, бърз прием на алкохол с цел напиване. Често тази комбинация върви и с употреба на амфетамини и дори кокаин.
"Първо взимат амфетамини, после пият алкохол. След това приемат енергийни напитки, които да ги вдигнат, и започват отначало", коментира общинският експерт.

"Има тенденция младежите да пият енергийни напитки след употреба на алкохол, за да се задържат бодри и да танцуват в дискотеките по-дълго. Това обаче не е безвредно", предупреди д-р Йовчева.

От Спешна помощ във Варна разкриха, че случаите на повиквания за предозиране на енергийни напитки са единични.

Миналата година излезе доклад, че енергийни продукти на компанията "Монстър" са убили петима души през 2011 г. и още един през 2009 г.

Вчера стана ясно, че ученици се приспиват в правешката гимназия за чужди езици „Алеко Константинов“. Те клякали няколко пъти, за да се натоварят максимално физически, след това другарчетата им притискали сънната артерия или слънчевия сплит на приятелите си, като по този начин се постига ефектът на приспиването. За опасната игра първа разбрала директорката на гимназията в Правец, след като група ученици я попитали какви рискове крие забавлението.