Учениците от 5 до 12 клас тръгват присъствено на училище от 4 февруари, но при определен ред. Това съобщи във Варна министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Тези от 1 до 4 клас се върнаха присъствено от 4 януари. А по-големите ученици учат електронно от 27 ноември. 

Предвижда се учениците от 5 до 12 клас да се върнат в училищата поетапно като се въртят на ратоционен принцип през определен период от време. Преди дни просветният министър Крисимир Велчев каза, че за него най-добрият вариант е това да става през две седмици, на окончателното решение ще бъде взето във вторник.

По-рано пред Би Ти Ви зам.-министърът на образованието Таня Михайлова днес уточни, че все още се обсъждат вариантите, при които учениците от 5 до 12 клас да се върнат в училище, но най-вероятно ще се започне със 7, 8 и 12 клас.  

По повод предложението на омбудсмана Диана Ковачева да се отменят матурите за 4 и 10 клас, Михайлова посочи, че темата не е функционално зависима от моментната ситуация. Според нея въпросните изпити не трябва да се разглеждат като матури, защото това са рутинни тестове. "Все едно да отпаднат класните работи или писмените изпитвания. Това е изпит, който дава информация за ученика, какво е постигнал. На този етап такова решение не се налага, но при нужда ще се предприеме стъпка към съответната законова промяна", каза Михайлова.

Костадин Ангелов обясни още, че след предстоящото разхлабване на мерките в сектор култура и спорт, властта ще наблюдава тенденцията в следващите 14 дни преди да предприеме следващата крачка. "Вече си връщаме живота такъв, какъвто беше", каза Ангелов. Той обясни още, че желаещите да се ваксинират срещу COVID-19 учители се увеличава и вече е над 30%.

"Ще започнат и извънкласните дейности на учениците, ще отворят и фитнес залите. С ресторантьорите разговорите продължават, но решение под натиск няма да се взима", обяви и премиерът Бойко Борисов в Сливница.

Децата искат да се върнат на училище и да започнат извънкласни дейности - танци, музика, пеене, рисуване, това казаха учители от Сливница на премиера.

"Ако нещо може да сложи на везната със здравето, това са образованието, културата и обученията", добави премиерът.