От задържането си до момента 19-годишният младеж се възползва от правото си да не дава обяснения пред разследващите. Но полицаите били сигурни в събраните доказателства срещу него.

Матев бе задържан в края на февруари за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина на 2 юни 2015 година.

"Има множество доказателства, които могат да вменят авторството към извършеното престъпление на Йоан Матев", заяви Маринов пред NOVA.

Разследващите разполагат с множество преки и косвени доказателства, сред които оръжието, с което е извършено престъплението, експертизите, които показват мястото до секунди на Йоан Матев до пейката, където е извършено престъплението. Три независими експертизи доказват неговото придвижване и действия в района, където е извършено престъплението, каза Маринов.

Събрани са множество показания на различни свидетели, включително и на неговия брат. По отношение на въпроса, който бе повдигнат от защитата на Йоан, защо брат му не е разпитан пред съдия, Маринов каза, че това не е задължително, а е по преценка на разследващия.

На въпрос дали основният коз на разследващите са показанията именно на Марсел Матев, Маринов каза, че не може да се говори за основен коз. "Затова ни беше нужно толкова време, за да съберем достатъчно доказателства, които в съвкупност да дадат сигурност на обвинението", каза шефът на СДВР.

Сигналът за Йоан бил подаден през лятото на миналата година. След разпространението на кадрите на самотния бегач от Борисовата градина са получени множество сигнали. Правени са проверки по около 400 от тях.

Маринов уточни, че младежът, арестуван за убийството на 15-годишния Георги в Борисовата градина, е бил следен още от лятото. Оттогава до ареста Йоан е бил под наблюдение и не е имало опасност да избяга зад граница, без службите да успеят да го спрат, категоричен беше Маринов.

Според психолозите на МВР младежът не изпитва чувство на вина. Той е асоциален, затворен в себе си, трудно може да разбере човек какво мисли, каза Маринов.