На 20 октомври м.г. Софийският градски съд издаде на първа инстанция една от най-тежките присъди за младия мъж, известен с прякора Чеци, за жестокото убийство на 28-годишната жена през лятото на 2011 г. Съдебният състав с председател Снежанка Кьосева призна подсъдимия за виновен в това, че умишлено по особено жесток начин е убил Яна.

В края на юли т.г. обаче Апелативният съд намали наказанието на Русинов от доживотен затвор на 19 години "лишаване от свобода". Чеци бе оправдан по два от елементите на обвинението. Според Софийския апелативен съд подсъдимият Николай Русинов не е убил Яна в съучастие с други неустановени лица. Освен това не е извършил престъплението с особена жестокост, а само по особено мъчителен за жертвата начин.

Решението на втората инстанция бе атакувано пред Върховния касационен съд от всички страни. Прокуратурата поиска отмяна на присъдата на САС. Родителите на Яна също поискаха да бъде наложено наказание доживотен затвор, а самият подсъдим поиска да бъде оправдан, а при условията на евентуалност - връщане на делото за ново разглеждане от първоинстанционния съд.

Днес Николай Русинов - Чеци застана пред върховните съдии и отново повтори искането си за оправдателна присъда, предаде "24 часа".

"Без доказателства няма присъда", обърна се Чеци към съдебния състав. Той използва думите на председателя на ВКС Лозан Панов от словото му преди дни, като призова върховните съдии да кажат "Не" на страха и да го оправдаят.

Прокуратурата цитира днес показания на свидетели по делото за това, че Чеци ставал циничен и заядлив след употреба на алкохол, съобщи Нова телевизия.

От държавното обвинение напомниха, че след смъртта на Яна, Николай Р,усинов се укри и дори напусна страната.

Според прокуратурата апелативните съдии не са изследвали и анализирали експертизите по делото, не са анализирали показанията на експертите, които очертават психологичния профил на Чеци, не са взети предвид показания на свидетели.

Решението на Върховния касационен съд ще стане известно в законовия 30-дневен срок.