Задържаните са непълнолетните К.Д., Х.К., Г.Г., Б.Д. и А.А., всички от с. Свирково, община Симеоновград, съобщиха от полицията.

Те са обвинени за това, че в условията на продължавано престъпление, са отнели чужди вещи, като употребили за това сила и грабежът е придружен с тежка телесна повреда, от която последвала смърт, уточниха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Пловдив.

На 20 април петимата младежи отишли в къщата на 72-годишен мъж в  Свирково. Двама от тях останали отвън, за да пазят от външни хора, а останалите влезли вътре.

През това време възрастният мъж спял в стаята си. Единият от младежите го ударил с дървена греда в главата, след което излязъл и с останалите отишли до прозореца, за да проследят реакциите на пострадалия след като се събуди. Когато установили, че той вече не спи, младежите отново влезли и започнали да хвърлят по него дървени плоскости, свалени от близкия навес.

Пострадалият излязъл на двора, а през това време те намерили портфейла му, от който взели 120 лева, след което си тръгнали.

На 21 април възрастният мъж починал от травмите в областта на главата.

По време разследването е установено, че на 16 април обвиняемите са успели да отнемат 390 лева от него.

С постановление на наблюдаващия прокурор петимата са задържани в ареста за срок от 72 часа.

Междувременно Окръжният съд във Враца остави в ареста 18-годишния Даниел Пламенов, който бе задържан за жестокото убийство на 87-годишната Цветана Петрова от село Малорад. Той пребил до смърт старицата, но не намерил пари.

Това са поредни случаи на убийство на възрастни хора при грабеж, които стават в последните месеци. През март беше убита 93-годишната Дона Чернева от пловдивското село Ръжево Конаре, а през октомври - 94-годишната Емилия Бузова от Видин.