На 26 юни 2015 г. тогава 38-годишният Емил удари с камък по главата 47-годишния строителен работник Николай Чивиев, тъй като той не му позволил да премине с автомобила му през ремонтиращата се отсечка между Сандански и ГКПП Кулата. Ембака бе задържан през ноември 2015 г., след като 4 месеца се укрива след убийството. Той бе обвинен в убийство по хулигански подбуди.

Процесът срещу него започна на 24 януари т.г. в Окръжния съд в Благоевград, въпреки исканията на адвокат Марин Марковски магистратите да върнат делото в прокуратурата за доразследване, тъй като са допуснати съществени процесуални нарушения.

Днес за първи път Ембака даде показания пред съдиите в Благоевград, предаде "Струма".

"Лесно се паля. Видях, че колата ми е цялата изпотрошена, а по ръката на жена ми имаше кръв. Падна ми пердето, притъмня ми и съм започнал да хвърлям камъни. Колко точно не помня. Дори и подробности не си спомням, защото бях побеснял", каза Първанов.

Той бе категоричен, че Николай Чивиев го е засякъл с колата си и пръв започнал да удря по нея с метална палка. После ударил и Ембака с нея два пъти по ръката.

"Не можех да си контролирам действията. Не помня подробности. Съжалявам, че това се случи, но исках да защитя съпругата си и мен. Ако сега мога да върна нещата, бих постъпил по друг начин", допълни обвиняемият.

Трите деца на убития Николай Чивиев поискаха общо 750 000 лева кръвнина.
Адвокатът, представляващ близките, внесе иск за по 300 000 лева кръвнина на непълнолетните дъщери на убития - 15-годишната Ирина и 8-годишната Никита, и 150 000 лева за пълнолетния му син Антон. Срещу Ембака бе предявен още един иск, включващ издръжка на двете момичета до навършване на пълнолетие.