Това каза пред bTV бащата на убитата Яна Кръстева - Явор Кръстев, след като Върховният касационен съд (ВКС) окончателно осъди Николай Русинов-Чеци на 20 години затвор за убийството на младата жена.

Яна Кръстева беше убита в нощта на 9 юли 2011 година, след като била в заведението „Маймунарника“ в компания заедно с Русинов. След като пили алкохол и флиртували, двамата си тръгнали заедно. В един момент Русинов решил да прави секс с момичето, при което я ударил, а след това и я душил в продължение на 20-30 минути, твърди обвинението. Младата жена е била убита със задушаване чрез притискане на тялото, установи съдебно-медицинската експертиза.

Правораздавателната система не взима нещата в свои ръце, ще съм принуден аз да ги взема и аз да раздам присъдата. Моят живот е на финала и мисля да го направя. Ако наистина той бъде пуснат ще го намеря и ще го пратя, където му е мястото и аз ще заема неговото място”, каза Явор Кръстев.

Той изрази възмущението си от присъдата и посочи, че не разбира защо съдът не признава, че Яна е убита по особено жесток начин.

„Защо съдът се изразява с мотив, че той е убиецът, но смъртта не е настъпила по особено жесток начин. Двама патолози дадоха показания, че агонията на детето ми е била около 20 минути”, обясни бащата и добави, че са я погребали в закован ковчег.

Той попита дали, ако Яна е била дете на магистрат присъдата е щяла да бъде същата. извършителя Николай Русинов – Чеци на 20 години По думите му трябва да се промени Наказателния кодекс и да се върне смъртната присъда и доживотния затвор без право на замяна.

Ние тарантулваме убийците на децата ни и затова искам, не само аз, но и другите мои колеги по съдба, за изменения на НПК за връщане на смъртната присъда и доживотен затвор без замяна. Да не забравят правораздавателите, че и те имат деца. На всеки може да се случи”, каза още Явор Кръстев.

Бащата на Яна добави, че в Унгария е имало спад на тежките престъпления след предложението да се върне смъртното наказание при особено тежки условия. За него справедлива присъда е само „око за око, зъб за зъб.”

„Освен да си носим мъката какво да направим още. Времето лекува някои неща – това не. Натрупва се. Грохнали сме и двамата, вървим като сомнамбули. Всичко ни е на криво като знаем, че детето ни е под земята”, посочи още почерненият баща.

„Не ми е ясно защо апелативните и ВКС не признават заключението на патоанатомите. Искам някой да ми каже какво да правя аз когато съдът ме принуждава да взема правосъдието в свои ръце. Добра, лоша харесвам си държавата. Но съм разочарован от правораздавателните органи”, сподели Кръстев.

Съпругът на сестрата на Яна сподели писмо, адресирано до ВКС, председателя на съда Капка Костова и членовете. В него Даниела „благодари” за неадекватното и несправедливо решение по делото за зверското убийство по особено жесток начин на сестра й и посочва, че толерират общество на убийци, в което се е превърнала България и това те да убиват леко наказани.

„Благодаря ви, че толерирате и остатъците от жертвите да търсят правосъдие със собствени средства, т.е. да убиват убиеца. Осем години шиканиране, играене с мъката на близките, харчене на пари и време за същото неадекватно решение. Гавра с мъртвите, живите, с цялото общество, с институциите, с ВКС. Видях го, чух го с ушите си как се държа той с вас, убиецът. Благодаря ви за толерирането на всичко това. Не толерирайте войната с подобни неадекватни решения. Възпитавате общество на убийци”, пише младата жена.

Бащата на Яна получил съобщение от брат й, в което той също заявява, че „щом няма закони, ще действаме ние по законите на джунглата.”