Джок Полфрийман е подсъдим за убийството на студента Андрей Монов в края на 2007 г. на столичния площад "Света Неделя", съобщи БТА. Тогава тежко бе ранен и приятел на Монов - Антоан Захариев.

По-рано днес прокуратурата поиска доживотен затвор за австралиеца, а роднините на 20-годишния Андрей - доживотен затвор без право на замяна. Според обвинението Полфрийман умишлено е умъртвил студента. Чужденецът и защитита му обаче твърдят, че убийството се е случило при самозащита.

Джок Полфрийман заяви пред съда, че през фаталната вечер се е опитал да защити двама души от ромски произход, които били нападнати от Андрей Монов и компанията му от около 15 души. Подсъдимият каза, че е защитавал и собствения си живот, тъй като по него са били хвърляни циментови павета.

В пледоарията си прокуратурата посочи, че Полфрийман е получил добро обучение по самоотбрана и ползване на нож в Британската армия и е превъзходствал физически останалите участници в инцидента.

Бащата на подсъдимия - Саймън Полфрийман, който е и конституиран като негов защитник, заяви, че синът му е служил в армията едва 6 месеца и е получил само основно обучение. Това обучение не включвало самозащита или ползване на нож.

Обвиненията срещу мен не са базирани на аргументи, а на интриги и слухове, заяви още Джок Полфрийман. Той допълни, че въпреки, че първоначално останалите участници в инцидента са признали за присъствието на роми на мястото на събитията, в последствие са се опитали да го отрекат.

Вчера в интервю за австралийския вестник „Сидни морнинг хералд” Джок Полфрийман заявява, че Апелативният съд, освен ако не е корумпиран, трябва да отмени 20-годишната му присъда. Според него доказателствата в подкрепа на тезата за самозащита са повече от достатъчни.
На 2 декември 2009 г. Софийският градски съд осъди австралиеца на 20 години затвор. В мотивите си съдията Георги Колев обяви, че убийството на Монов е извършено по хулигански подбуди.