Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов по БНТ по повод вчерашното решение на съда, с което беше променена мярката за неотклонение на Алексей Петров в домашен арест, съобщи КРОСС.

Вицепремиерът каза, че гледа с ирония на пускането под домашен арест на бившия съветник в ДАНС, но не иска да коментира решенията на българския съд, предаде БГНЕС. Вчера обаче той директно заяви, че освобождаването на Петров ще тежи на съвестта на съда, който е "доста зависим".

"Наблюдавайте какво ще се случи при този домашен арест - ще има лекуване и рехабилитация, в резултат на което делото ще се проточва с години", коментира  още днес Цветанов.
Той добави, че откакто е заведено делото срещу Алексей Петров, МВР и другите спецслужби работят с евроатлантическите партньори, които преди това не са искали сътрудничество.
Европейските партньори много добре знаят кой е Алексей Петров", заяви Цветанов.

Той изрази убеждение, че при излизането в домашен арест, Петров ще има възможност за въздействие върху свидетелите.
"Правим всичко възможно да предотвратим това. Ще пазим свидетелите. В момента има и полицейски автомобил, който стои близо до дома на Петров", уточни вицепремиерът.

Много по-сериозни и много по-страшни са нещата - по този начин Цветанов отговори на въпрос дали е напълно убеден в ролята и наличието на престъпната група „Октопод".
"Не са толкова много, но са били ключови политиците, които са пазили Алексей Петров и те са от всички партии", добави той и помоли да се концентрира разговора върху други теми, които са по-важни за обществото.

Той декларира, че до 10-15 дни ще бъде внесен първият обвинителен акт, а разследването за пране на пари срещу Трактора, както стана известен Петров, ще продължи. Събрани са 85 тома доказателства.

Министърът прогнозира, че за Пешо Сумиста също ще има голям натиск при делата. Петър Стоянов беше задържан при операция "Килърите" и обвинен за съучастие в убийствата на Юри Галев и шуменския бизнесмен Румен Рачев.