След края на светата Литургия миряните в храм-паметника "Св. Александър Невски" чуха и проповед, призоваваща ги към достойно понасяне на своя собствен кръст в тежките за обществото и страната ни времена, предаде БГНЕС.

Около 11 часа във Варна започна литийно шествие до Аспаруховия мост. Там също бе отслужен молебен за мир, здраве и благополучие на българския народ и се извърши освещаване на моста, където немалко българи са сложили край на живота си.

Патриарх Неофит отслужи в катедралния храм "Св. Троица" в Русе молебен за закрила и благопреуспяване на българския народ. Молебенът е и за всички, които имат нужда от Божия подкрепа, които имат нужда от подпомагане в живота и за единомислие и единодействие в обществения живот, каза патриархът, който е и временно управляващ Русенската епархия.

В обръщението си той каза още, че сме заедно на този ден, "за да се насърчим в доброто, в добродетелта и да получим благословението на Светия кръст Господен, на който се покланяме на днешния ден".

Патриарх Неофит призова в тези трудни за народа ни времена да търсим духа на любовта, на загрижеността и на готовността да бъдем там, където е необходимо нашето присъствие, нашата помощ, нашето доказване, че сме братя и сестри помежду си.

 На среща с държавния глава в четвъртък, Плевнелиев призова представителите на основните вероизповедания да отслужат всенароден молебен на всички вероизповедания в техните храмове за мир, здраве и благополучие, в продължение на три дни – на 5, 6 и 7 април.

Пътят към храма е много важен, защото той може да отмени пътя към самоубийство, към престъпност, към липсата на любов. Да познаем себе си, да се покаем, за да не се превръщаме в общество на самозвани съдници, каза тогава Знеполският епископ Йоан.