В началото на февруари майката на Николай - Тони Маркова, съобщи пред медии, че детето й е оперирано два пъти в столичната УМБАЛ "Св. Анна", направени са му 33 курса лъчетерапия във Варна, но лечението е неуспешно. След отказ за помощ от Фонда за лечение на деца в чужбина, семейството трябваше да събере 30 000 долара за операция в турска клиника.

Заради случая в УМБАЛ "Света Анна" бе извършена проверка от Изпълнителната агенция "Медицински одит" по разпореждане на здравния министър Десислава Атанасова. Тя обаче не показа отклонения в лечението.

Съдбата на 10-годишното момче трогна много хора не само в България, но и в чужбина, и парите бяха събрани за няколко седмици.
След 8-часова операция в турската клиника, туморът е бил отстранен и Ники се чувства добре. Родителите му пък благодарят на всички дарители и най-вече на професора, оперирал момчето - Мемет Юзек.

За известно време Николай ще трябва да се раздели с училището и да остане у дома, но ще продължи с уроците. Как ще се развие лечението на детето пък ще стане ясно след контролния преглед през май.