Туроператори и хотелиери се събраха на протест пред Министерство на туризма. Те настояват ведомството да направи програма за ликвидност за туроператори, ресторантьори и хотелиери и за възстановяване на средства на клиенти за неосъществени пътувания на стойност 41,2 милиона лева, като това може да стане през постановление на Министерския съвет. Това коментира пред журналисти Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти "Обединение бъдеще за туризма" /ОБТ/, което е организатор на протеста.

Тези пари са налични с актуализацията на бюджета за тази година, където бяха предвидени 70 млн. лева за туризма, напомни Илиева. За 30 млн. лева министерството вече е задействало процедура, която е за ликвидна подкрепа и ще бъде разпределена между около 20 икономически кода, зад които стоят около 44 000 фирми. Те могат да се ограничат чрез критериите на програмата, но каква точно ще бъде тя, ние не знаем, обясни председателят на ОБТ. Предвидени са и 6 млн. лева за туроператори за възстановяване на суми за неосъществени пътувания, както и остатък от 5,2 млн. лв. от предходна програма за връщане на пари на клиентите, обясни Илиева перата по сумата от 41,2 млн. лева.

Снимка: БТА

Илиева напомни, че парите за бранша са отпуснати до 31 декември и ако те не се оползотворят дотогава, ще се върнат обратно в бюджета.

Протестът на ОБТ се подкрепя от Българската асоциация на туристическите агенции, Сдружението "Туризъм", Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти и Алианса на туристическата индустрия в България.

Снимка: БТА

Министерството на туризма е подготвило общо четири мерки в подкрепа на туристическия бранш

Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева, която излезе при протестиращите представители на туроператорите, съобщи, че ведомството е подготвило общо четири мерки в подкрепа на туристическия бранш, които са свързани с усвояването на седемдесетте милиона лева от актуализацията на бюджета за тази година в подкрепа на бизнеса. 

Георгиева съобщи, че министър Стела Балтова има готовност да разговаря с по един представител на протестиращите браншови организации и да им разясни предприетите мерки.

Снимка: БТА

Заместник-министърът напомни, че мярката за 30 млн. лева по закона за актуализирания бюджет за ликвидност е внесена миналата седмица в ЕК и до месец се очаква тя да бъде нотифицирана. Подготвени са два проекта на постановления на Министерския съвет, с които са разработени две мерки. Едната е за 6 млн. лева, които са от общата сума от бюджетната актуализация за бранша, и са предназначени само за туроператорите за възстановяване на суми на клиенти за неосъществени пътувания. Втората мярка е за други 30 млн. лева за по-голяма част от туристическия сектор за погасяване на загуби в резултат на пандемията. За оставащите 4 млн. лева, които са в подкрепа на екскурзоводите, от Министерството също имат готовност да внесат документ, но по думите на Георгиева има "малък елемент, свързан с участието в тази мярка на планинските водачи, което не е разписано в текста на закона". Тя допълни, че тази тема ще бъде обсъдена с представители на планинските водачи.

Практически имаме готовност с разработени документи за четири мерки, обобщи заместник-министърът. Имаме амбицията документите да бъдат приети от Министерския съвет в рамките на следващите седмици, а нотификацията от ЕК да е в рамките на следващия месец и до Нова година да имаме всички нормативни документи, които ни дават възможност да разпределяме средствата, обясни Георгиева времевия хоризонт на подкрепата за бранша. Тя допълни, че физическото разпределяне на средства при положение, че са налични всички нормативни актове по-рано, би могло да се осъществи и в началото на следващата година. По повод опасенията на ОБТ, че парите за бранша са отпуснати до 31 декември и ако те не се оползотворят дотогава, ще се върнат обратно в бюджета, Георгиева каза, че има финансов механизъм парите да бъдат запазени.

В отговор на въпрос от протестиращите за остатъка от 5,2 млн. лв. от предходна програма за връщане на пари на клиентите, Георгиева заяви, че те ще бъдат разпределени за туроператорите и за целта ще се направи отделна програма, за което има обща позиция с финансовото министерство. Заместник-министърът напомни, че това е разход за 2020 г.