Целият състав на пожарната служба в страната, включително свободният от дежурство, е в готовност да реагира на извънредни ситуации, резултат от тежката метеорологична обстановка, съобщиха от пресцентъра на МВР.

За днес Националният институт по метеорология и хидрология към БАН обяви оранжев код за опасно време за цялата страна, с изключение на област Видин, където кодът е жълт. Прогнозата е за интензивни и обилни валежи, като на места количеството им ще надхвърли 50 литра на кв.м.

Директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов ще посети няколко области в централната част на страната. На място той ще оцени предприетите превантивни дейности и организация от пожарните служби по места, както и координацията между всички съставни части на Единната спасителна система. Подобна оценка ще бъде извършена и от старши комисар Красимир Шотаров, директор на Дирекция "Оперативни дейности" - ГДПБЗН, който ще бъде в области на юг от Стара планина. Посещенията са по разпореждане на вътрешния министър Валентин Радев.

Организацията по преглед на превантивните мерки във връзка с очакваното усложняване на метеорологичната обстановка в страната бе предприета преди дни по указание на министър-председателя Бойко Борисов.

За последните 24 часа сигнали за наводнени приземни етажи, мазета и части от уличната инфраструктура са постъпили за адреси на територията на областите Бургас, Хасково и Пловдив. В района на град Средец пожарни екипи са извършили отводнителни дейности на 12 къщи и дворове. В резултат от преливане на микроязовир е залят част от пътя Харманли-Тополовград при отбивката за село Коларово. Дванадесет сигнала за наводнени мазета и два подлеза са получени и в пловдивската пожарна служба. На място веднага са били изпратени спасителни екипи.

Две свлачища са се активизирали край Чепеларе, като има опасност река Чая да излезе от коритото си. Пътят Рудозем-Смилян е затворен, река Черна също се наблюдава постоянно заради риск от преливане.

В Община Съединение обсъждат обявяване на бедствено положение заради поройния дъжд, съобщи кметът на Общината Атанас Балкански.

"Наводнени са дворове и приземни етажи, водата по улиците достига 60 см", каза още кметът.

В момента заседава Оперативният щаб, за да обсъди извънредните мерки, които да бъдат предприети. Общински комисии са тръгнали, за да проверят ситуацията на място.

"Най-тежка е ситуацията в града, който няма канализация и водата не може да се оттича", каза още Балкански. 

Към момента няма данни за застрашени хора и населени места.