Оранжев код и опасно време ще има днес в почти цяла България днес. Предупреждението е за проливни дъждове и гръмотевични бури. Вторият по степен код на опасност е в сила в цялата страна с изключение на област Видин. Очакват се над 50 литра на квадратен метър, предупреждават синоптиците.

Снимка: bTV

Проливен дъжд наводни снощи улиците на Сливен и блокира движението в града, засягайки ключови кръстовища. Пороят потопи десетки коли като 5 автомобила са били изтеглени от пожарната. Загубите и щетите шофьорите ще покриват сами. 

На много улици водата достигна до къщите, предаде bTV. Според местните хора причината за наводнението са непочистените шахти.

Основите на къщите са пропити с влага, а хората многократно подавали сигнали до общината. По думите им това се случва при всеки дъжд. Според тях трябва да се направи дига, която да отклонява водата.

Снимка: bTV

Остава в сила и частичното бедствено положение в Ивайловградско, където в няколко села пороите нанесоха щети. Силната водна струя изрови асфалтови пътища и наводни дворове и къщи. Бурята спря и електрозахранването в много райони за часове наред.

Тази сутрин продължава възстановяването в три села в община Ивайловград, предаде Нова телевизия.

Нивото на реките в района все още е повишено, няколко улици са с отнесена пътна настилка. Има проблеми и с водоподаването.

Комисия вече описва щетите в засегнатите села.

Младеж, блокиран от водата, е бил спасен от пожарникарите, след като се покатерил на покрива на колата си и останал там.

През нощта са постъпили около 50 сигнала в Националния оперативен център, свързани с наводнени мазета и приземни етажи, съобщи пред БНТ гл. комисар Николай Николов, директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

"Условно нека го разделя на три - област Средец, наводнени са няколко стопански постройки и жилищни сгради, област Хасково - около Харманли - вследствие на обилните валежи един микроязовир е прелял, по пътя си е наводнил пътища. Пловдив - около 12-13 жилищни сгради, приземни етажи и 2 подлеза наводнени", добави той.

Няма застрашени хора, няма бедстващи, никъде не се наложи да правим евакуация, каза още Николов.

Обикновено наводненията идват от сухите дерета - там, където реката си тече традиционно, тя се наблюдава, рано можем да видим повишаване на нивото и да се вземат мерки, поясни той.

Остава лошото време в съседна Гърция, където мощният циклон "Нефели" предизвика наводнения и щети в разгара на туристическия сезон.

Най-тежка продължава да е ситуацията на Халкидики, където пороите изровиха асфалтови пътища, потопиха жилища и коли и доведоха до евакуацията на хора. Има и българи, които са на почивка там, чиито автомобили са засегнати.

Сериозно пострада и предградието на Атина Мандра. Там водата по улиците достигна половин метър.

В района на Волос, Централна Гърция, са наводнени десетки къщи, а пожарникари са спасявали туристи от пороите. Няколко реки са излезли от коритата си.

Около 100 огнеборци са изпратени допълнително в най-тежко пострадалите райони.

Проливен дъжд наводни и Истанбул преди полунощ. Улиците на турския мегаполис за кратко време се превърнаха в реки. Бурята беше придружена от ураганен вятър и градушки на някои места. Залети са подлези в града, има наводнени жилищни сгради и офиси. През нощта общински екипи са започнали разчистване на пътищата.

Полетите на летище "Ататюрк" бяха прекъснати.