Главният прокурор Сотир Цацаров изпрати отговор на сигнал от инициативния комитет, издигнал кандидатурата за кмет на Мая Манолова, в който се твърди за масово купуване и продаване на гласове в ромските квартали на София.

"Настоятелно моля да организирате извънредно дежурство на всички прокурори и разследващи полицаи, които не са в разрешен отпуск, лично да присъстват със служебни автомобили в ромските квартали на София на 3 ноември от 7:00 до 20:00 ч., за да констатират купуването на гласове, което се готви", пише до държавното обвинение председателят на инициативния комитет зад Манолова - Никола Вапцаров.

В писмото на Инициативния комитет на Мая Манолова се твърди още, че в изборния ден на 27 октомври "станахме свидетели на безпрецедентно купуване на гласове в полза на управляващата партия ГЕРБ за нейния кандидат Йорданка Фандъкова - това се извърши в избирателните секции с преобладаващо ромско население в квартал Филиповци, Красна Поляна, Люлин, Слатина и другите покрайнини на София".

С искане за прокурори и разследващи полицаи във всички т.нар ромски секции в София по време на балотажа се обърнаха към Сотир Цацаров от Инициативния комитет, издигнал Мая Манолова за кмет на София. В разпространен до медиите отговор, от офиса на обвинител №1 посочиха, че екипът на опозиционния кандидат-кмет не е дал никакви конкретни данни за търговия с гласове.

В отговор Цацаров посочва какъв е стандартният ред, по който се организира защитата на политическите права на гражданите в изборния ден - градският прокурор и директорът на СДВР работят заедно, през деня дежурни прокурори могат да реагират на конкретни сигнали, в това число - и подадени онлайн.

Организацията на работа на прокуратурата за местните избори е утвърдена от главния прокурор и се координира от междуведомственото звено на МВР, ДАНС и прокуратурата, обяснява Цацаров в отговора си. Той допълва, че в деня за размисъл дежурни прокурори има от 8:30 до 18:00, а в деня на вота - от началото на изборния ден до час след приключването му.

"В подадения от вас сигнал липсват каквито и да е конкретни твърдения за извършени престъпления против политическите права на гражданите, освен общото заключение за "безпрецедентно купуване на гласове" в избирателни секции, за които сте приложили резултатите от първия тур на изборите", отбелязва Цацаров.