7 кг амонит заредиха в колоните на „Триумфалната арка” специалистите на "Експлозив инженеринг”-София, съобщи БГНЕС. След като 6-те колони, върху които се крепи съоръжението се разлетяха из околните ниви, цялата конструкция грохна върху пътя. Той бе предвидливо покрит със слой гума, а върху него и пръст.

Проблем обаче ще се окаже отстраняването на горната част на конструкцията, която е във вид на стълба с три стъпала. Те не бяха взривени, но Областно пътно управление е осигурило само фадроми за разчистването им. В случая е нужно т. нар. “шило” или “чук”, който да разбие свързващите греди, които са дебели около 80 см. Този пропуск ще забави премахването на останките от арката.

Заради премахването на желязната конструкция от 12.00 до 16.00 ч. е спряно движението в района на Симитли.

Леките автомобили преминават по обходен маршрут през селата Железница и Черниче. Товарните автомобили и ТИР-ове изчакват, за тях ще има периодично пропускателен режим, поради невъзможност да преминат през мостовите съоръжения край Симитли, съобщи Дарик радио.

Товарните автомобили се спират в района на Симитли - за посока Сандански и в района на пътен възел с. Черниче - в посока Благоевград.

„Триумфалната арка" е направена в далечната 1978 г. Тогава била построена, за да предпазва преминаващите автомобили от падане на въглища от надземните вагонетки по въжената линия към сепарация „Орловец" на мини „Пирин". Минното предприятие бе взривено с тонове тротил преди години, но предпазното съоръжение бе оставено на саморазрушение.

В началото на юли стана ясно, че опасното за живота на пътуващите  съоръжение не може да бъде премахнато от Областно пътно управление-Благоевград заради липсата на около 15 000 лева.