Телевизионният водещ и продуцент Слави Трифонов публикува своя позиция във Фейсбук, в която намекна, че епизод от предаването на Милен Цветков по Нова телевизия е било спрян заради това, че в него е коментирана фалшива новина, че премиерът Бойко Борисов си е купил гръцки остров. Според информацията в местни медии той се намирал на около 100 км от България и бил закупен с помощта на турска агенция за недвижими имоти, като клиентът трябвало да остане конфиденциална тайна.

В сваленото предаване са гостували гръцки бизнесмен и адвокат, съобщи "Клуб Z".

Всъщност за случая пръв заговори именно Борисов, който преди два дни избухна публично пред български журналисти в Брюксел, без дори да бъде питан за това:

"Гръмнали гръцките медии, че съм купил остров в Гърция. Просто нещастни, долни лъжци жълти! Мръсници! 100 души да му повярват на това! Има в гръцка преса, а ни остров, ни гявол... лъжа! Лъжа след лъжа!".

Запис беше излъчен в централната емисия на БНТ, но по-късно тази част от изявлението на министър-председателя беше изрязана от видеото, публикувано в официалния му профил във Фейсбук.

Ето какво написа по този повод водещият на "Шоуто на Слави" в социалната мрежа:

"Снощи в 23:30 ч. Нова телевизия свали от ефир заснет епизод на предаването "Часът на Милен Цветков". Една от предварително анонсираните теми на сваления епизод беше тази: "Какво накара премиера Борисов да се възмути от фалшивата новина, че е станал собственик на гръцки остров?"

Сега. Не казвам, че са свалили предаването заради обсъждането на тази тема. Не, сигурно са го свалили заради една от другите две анонсирани теми: "Има ли война за трюфели в община Добрич?" и "Вечната война между половете в новата книга на Патриция Кирилова "Учебник за мъже".

На мястото на сваления епизод, Нова телевизия пусна повторение на предаването на Милен Цветков от 22 юни, но без надписа..."повторение". Защо Нова пуснаха точно предаването от 22 юни и то без надпис "повторение"? Защото предаването си звучи актуално и за 25 юни - обсъждаха се досегашните изненади на световното първенство по футбол. Ако мине номерът.

Всъщност, ще ви кажа защо Нова свалиха епизода на Милен Цветков - заради "несъответствие със стандартите за телевизионно съдържание".

#111-то място (според класацията на "Репортери без граници" България е на 111-то място по свобода на словото - б.р.)".

"Шоуто на Слави" беше спряно на 27 март 2017 година, когато от bTV заявиха в официална позиция, че са отменили излъчването на епизод заради несъответствие със стандартите, тъй като водещият направил опит да употреби ефира за целите на лична политическа кампания.

По-късно от телевизията заявиха в писмена позиция:

"Планираният епизод на предаването "Часът на Милен Цветков" не бе излъчен, защото не отговаря на стандартите на медията за обективност, истинност и баланс на гледните точки във всички предавания. Високите изисквания към работата на журналистите са гаранция за качество, на което NOVA държи без изключение. "Нова броудкастинг груп" ще продължи да подкрепя редакционната независимост, съобразена със закона, етичните и морални норми и добрите професионални практики".

Самият Милен Цветков отказа коментар.