На граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Кардам" е преустановено пропускането на автомобили в двете посоки поради проблеми с електрозахранването на румънска територия, съобщиха от Главна дииярекция "Гранична полиция". На пункта има около три километра изчакващи товарни автомобили на изход от страната.

На ГКПП "Видин" товарните автомобили на вход се пропускат периодично, съгласувано с Областната дирекция на МВР - Видин, във връзка с усложнената метеорологична обстановка в Северозападна България.

На ГКПП "Крушари" и ГКПП "Кайнарджа" не се извършва пропускателна дейност на вход и на изход поради снегонавявания на пътищата към тях.

Информацията на граничните власти за обстановката на пунктовете с Румъния е към 16:00 часа.

Тази сутрин от "Гранична полиция" отчетоха интензивен трафик за товарни автомобили на изход от страната на някои от граничните пунктове с Румъния, Сърбия и Турция.

Обилният снеговалеж, както и затрудненото движение на автомобили поради затворени пътища, причиниха задръствания и на турските гранични пунктове с България и на митниците, откъдето минават тировете с товари за европейските държави, предаде БТА.

По информация на информационната агенция Ихляс хабер ажансъ на ГКПП Хамзабейли/Лесово се е образувала опашка от тирове, дълга към 20 км.

Много шофьори втори ден чакали на пътя, за да им дойде редът и да преминат през митницата. Турските водачи се оплакват най-вече от липсата на тоалетни и умивални на турската митница. "От 30 години карам тир, но в последно време положението стана непоносимо. Зимните месеци са по-трудни за нас. Най-големият ни проблем е, че няма тоалетни. Налага се да оставаме по няколко дни за да минем на проверка на митницата, но наоколо няма тоалетни, нито места за измиване", казва възрастен шофьор, Мустафа Бозкуш.

"Всички знаят, че имаме такъв проблем, той е от години, но не предприемат необходимите мерки. Особено през зимата става още по-трудно, както е сега. Не губим надежда, очакваме, че най-после този най-голям проблем за нас, шофьорите, ще се реши", казва друг шофьор, Йомер Бас от град Маниса.