Синдикатите от комплекса "Марица-изток" отказват да се срещнат днес с енергийния министър Румен Радев в Раднево, а го канят на среща на протеста на детелината на автомагистрала "Тракия". Това заяви за БТА лидерът на лидерът на КТ "Подкрепа" в "Мини Марица изток" Бисер Бинев.

От правителствената пресслужба обявиха, че министърът на енергетиката Румен Радев и неговият заместник Красимир Ненов ще се срещнат днес с протестиращите енергетици и миньори в 13:00 ч. в административната сграда на ТЕЦ "Марица изток 2". Поканени са легитимните синдикални представители на ТЕЦ-а и на "Мини Марица изток", както и ръководствата на двете дружества.

"Нас срещи не ни устройват категорично. Настояваме тук при нас да се проведат всички срещи - сред хората, прозрачно, не на тъмно. Няма да участваме на такива срещи в стая с 5 човека", каза Бисер Бинев, председател на ФСО "Мини Марица-Изток".

Премиерът акад. Николай Денков организира среща с протестиращите енергетици и миньори утре, 1 октомври, в Министерския съвет. Поканени са лидерите на синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа", председателите на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ, на Националната федерация на енергетиците към КНСБ, на Независимата синдикална федерация на енергетиците в България към КНСБ, на синдикалните организации на КНСБ в ТЕЦ "Марица изток 2", в "Мини Марица изток", в отделните рудници на "Мини Марица изток" и в ТЕЦ "Бобов дол", както и ръководителите на Синдикалната миньорска федерация и Федерация "Енергетика" и на синдикалните регионални съюзи на КТ "Подкрепа" в Кюстендил, Перник и Стара Загора.

Цяла нощ магистрала "Тракия" край Стара Загора остана затворена от протестиращите. Блокадата не помръдна и на разсъмване. Засилено е полицейското присъствие. Магистралата е затворена още при Чирпан. Продължава блокадата и на Прохода на републиката край Гурково. Енергетици спряха движението през "Хаинбоаз" още в петък сутринта. Временно се ограничава движението на тежкотоварни автомобили по път I-5 Стара Загора - Димитровград поради протестни действия, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Тежкотоварният трафик се пренасочва по обходен маршрут Гълъбово - Раднево - Нова Загора и се регулира от "Пътна полиция".

Миньори и енергетици протестират и в Перник. За момента протестът е близо до Автогарата в Перник. Събралите се граждани носят плакати с надписи "Искаме работа, не подаяния", "Не убивайте енергетиката в България", "Трансформация, не ликвидация" и др. На протеста присъства директорът на "Топлофикация Перник" Чавдар Стойнев.

"Обещават ни до 2038 година да работимОбещават ни до 36 заплатиВ териториалните планове имаше много грандомански проекти. Вчера, когато ги приемаха, дори не знаехме какво точно има. Стига толкова обещанияСпрете популизмаДо превръщането ни във вносител на електроенергия има само една стъпка и тя е ние да направим крачка назад и да се примиримНяма да се примиримНяма да направим крачка назад! Спрете убийството на българската енергетика!  Цената ще я плати целият български народ. Няма да се предадем, вашите планове няма да минат!", заявиха участващите в протеста преди неговото начало.

Протестиращите изразяват солидарност с колегите си от Стара Загора, които продължават с блокадите на възлови пътни артерии в Старозагорско.

Не се очаква протестиращите в Перник да затворят главния път към Кюстендил днес.

Блокадата започна вчера в 7 ч. сутринта, оттогава на място има полиция и жандармерия.Протестиращите настояват правителството да отложи отговора на страната ни по Плана за справедлив преход, който засяга бъдещето на въглищните централи.

Снимка: БТА

Протестиращите твърдят, че излизат не само заради работните си места, но и за запазване енергетиката на страната. Исканията са за оставка на правителството.

Протестиращите спряха вчера движението по някои пътни участъци в страната по повод приемането на Териториалните планове за справедлив преход, свързани със съдбата на въглищните региони у нас. По-рано президентите на КНСБ и КТ "Подкрепа" - Пламен Димитров и Димитър Манолов, се срещнаха с премиера акад. Николай Денков, за да обсъдят ситуацията. Пред журналисти премиерът акад. Денков заяви, че ако не бъдат приети териториалните планове, България може да загуби освен над 1,4 млрд. лв. по плановете, свързани със Стара Загора, Кюстендил и Перник, още 3 млрд. лв. по плановете, свързани с всички останали териториални планове.