Министърът на транспорта Росен Желязков се срещна днес с локомотивния машинист Димитър Христов, управлявал пътническия влак от Петрич за Благоевград, който в понеделник вечер се удари в огромна 50-тонна скала в Кресненското дефиле.

Малко преди 19 часа, когато влакът излиза от последния тунел в Кресненското дефиле преди жп гара Черниче, машинистът вижда огромна скала на линията. Христов извиква на помощник-машиниста да излиза от кабината, докато задържа спирачката, за да намали скоростта преди неизбежния удар.

Девет души бяха ранени при сблъсъка, сред които самият Димитър, помощникът му и началничката на влака.

"Поздравих Димитър Христов за проявения висок професионализъм по време на инцидента в Кресненското дефиле и за бързата реакция на него и колегите му за извеждане на пътниците от влака. В разговора ни научих много повече за експлоатационната дейност в БДЖ, отколкото от служителите на ръководни позиции в „Холдинг БДЖ“ ЕАД и дъщерните му дружества. Хората като Димитър Христов са тези, които най-добре познават проблемите в железницата", заяви след срещата министър Желязков.

По думите му, за него, като министър на транспорта е изключително важно в най-кратки срокове да се подобри климатът на работа в националния железопътен превозвач, както и да бъдат задържани и мотивирани специалистите на работа в компанията.

"Изразих искреното си уважение към достойно трудещите се железничари и уверих, че проблемите в БДЖ ще се решават в диалог заедно с тях", допълни Росен Желязков.

Министърът поздрави машиниста за проявения висок професионализъм

Снимка: Министерство на транспорта

Специално за Dir.bg Димитър Христов коментира, че е доволен, че е имал възможност да говори с транспортния министър, за да го запознае, макар и накратко, с реалните условия, при които работят машинистите в БДЖ.

"В железниците работят много професионалисти, но условията са тежки, а реално много малка част от истината достига до кабинета на министъра", допълни Христов.