Според прогнозите близо 280 хил. души ще пътуват за празниците, от които 50 хил. в чужбина.

Пътуващи сигнализираха за огромни задръствания. Особено тежко към 13 ч. беше на АМ „Тракия” след Ихтиман, където колоната от коли пълзи, предаде bTV.

Причината е лека катастрофа между три автомобила в аварийната лента. Нанесени са само материални щети. Няма пострадали хора, уточниха от "Пътна полиция". Заради катастрофата обаче и засиления трафик преминаването на колите в района е изключително забавено, а са се образували и големи колони от автомобили.

Скоростта по част от ”Тракия” пада до 90 км/ч >>


На автомагистрала "Хемус" в посока Варна също е затруднено движението, съобщават от МВР. Причината е трафикът. Към момента няма данни за пътнотранспортни произшествия в района.

Засилен е трафикът и на главен пътя между София и Кулата. Все още е затворен пътят Банско - Добринище, където ТИР помете две коли край Банско, загина 36-годишен мъж.

От полицията предупреждават и за интензивен трафик със задръствания на главния път Е-79 на изхода от Благоевград, посока Кулата.

Опашка от автомобили се e образувала на граничния пункт "Капитан Андреево". Пътуващи сигнализират, че за да се пресече границата, се чака около час.

От МВР призовават шофьорите да се движат със съобразена скорост и да внимават за отворилите се след зимата дупки.

От полицията обявиха, че ще има засилен контрол. Ще се следи освен за спазване на ограниченията по пътя и за агресивни водачи, както и за управление след употреба на алкохол и наркотични вещества.

Повече автомобили на Пътна полиция ще дежурят днес от 10 до 18 часа в района на Кресненското дефиле, където често стават тежки катастрофи с ранени и загинали.

Повече служители ще работят през празничните дни и на ГКПП "Кулата", от където преминава основният трафик от туристи за Гърция. Очаква се Великденските празници над 25 000 наши сънародници да посрещнат в съседната държава. На пункта има засилени мерки във връзка с избягалите затворници от Софийския централен затвор, но това няма да се отрази на останалата част от потока туристи, увериха от Гранична полиция.

"Броят на служителите от страна на Гранична полиция надвишава броя на работните станции на ГКПП "Промахон", които са 9, така че максимално бързо обработваме и проверяваме пътниците. Ще се проверяват автомобилите в зависимост от оценката на риска, някои ще се проверяват по-задълбочено, но няма да се отрази на пътуващи европейски граждани, които наистина няма нужда да бъдат проверявани по-задълбочено", каза Атанас Георгиев, началник на граничен пункт "Кулата", пред БНТ.

От Гранична полиция напомнят родител, който пътува сам с детето си, трябва да носи декларация за разрешението от страна на другия родител детето да пътува зад граница. За да става обработването на документите по-бързо е препоръчително родителите да имат и ксерокопия на декларациите.

Агенция "Митници" предупреждава, че от 20 часа на 8 април до 8 часа на 10 април 2018 година, обработването на пътни и винетни такси на граничните пунктове ще се извършва ръчно, поради оптимизация на информационните системи на агенцията.