Това става известно от публикуваните данни на интернет страницата на БНЕБ. Сделките са на база утрешен ден на доставка.

В рамките на сесията са изтъргувани 4369.20 мегаватчаса електрическа енергия или 5% от потреблението у нас. Сделки са сключвани на цени между 44,03 и 44,07 лева за мегаватчас.

Според председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов борсата е тръгнала предпазливо, но без особени проблеми. Той опредили това като нормално за началото на борсовата търговия.

Според него разочаровани са тези, които считали, че цената ще скочи нагоре. Цената, която в момента е договаряна в първия ден показва, че търговците са осигурили своите клиенти със съответните количества електроенергия за утрешния ден, а по-скоро играят на борсата, за да има допълнителни количества, с които могат да оперират свободно, допълни Иванов.

24 сделки са сключени на Българската независима енергийна борса до момента, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Много важен наш приоритет е въвеждането на пълната либерализация на енергийния пазар в България, посочи министърът. „Едни от основните проблеми в сектора идват от това, че години наред българската енергетика не е била положена на реални пазарни основи и условия", обясни тя.

"Другото много важно обстоятелство, около което трябва да обединим своите усилия, е механизмът за защита на уязвимите потребители след пълната либерализация на електроенергийния пазар", заяви тя.

По думите ѝ, тъй като съществуват основания цената на електрическата енергия леко да бъде повишена, ще се предприемат необходимите действия, това да не се отрази негативно и да не доведе до сътресения в системата сред българските потребители. Според Петкова до края на април ще има критерии, по които ще бъде определена категорията "уязвими потребители" в България и ще бъдат разработени и механизмите за тяхната защита.

Според нея с въвеждането на пазарните условия в българската енергетика, ще бъдат решени голяма част от проблемите, които са трупани години наред в сектора.

Финансовият дефицит в НЕК вече е свит на 220 млн. лв., похвали се министърът. Тази компания за първи път е отчела положителен финансов резултат за своята регулаторна дейност.

ЕСО ще увеличи своята печалба за 2015 г. в сравнение с 2014 г. три пъти. „Булгаргаз” ще отчете печалба за 2015 г. също

В тестови режим БНЕБ започна работа на 11 декември 2015 година.

По време на електронната търговия единственият производител на ток, който продаваше стоката си през борсата, беше ТЕЦ "Марица изток 2". Сега участваха АЕЦ "Козлодуй" и НЕК, като първоначално се очакваше трите държавни дружества да предложат общо до 300 мегавата.