"Конкурсът за чиста журналистика Web Report е единствен по рода си, защото обединява медии, които иначе са конкуренти - телевизии, сайтове и радиа. В журито също има представители от различни медии - журналисти със забележителен опит. Целта е да покажем на хората, станали по различни причини скептични към нашата професия, че журналистиката може да бъде чиста, обективна, да работи с факти и да се залага наистина на професионализъм, или иначе казано - на това, което ни учи ФЖМК" - това разказа в ефира на Дарик радио Елза Тодорова. Тя е журналист от новинарския екип на организатора на конкурса Dir.bg.

По думите ѝ в Web Report няма място за субективизъм, а се залага на плурализъм, било когато говорим за отличените, било, когато става дума за журито. 

"Под една шапка се обединяват много силни материали на наши колеги - било от сайтове, телевизии, радиа, включват се и водещи на подкасти", разказа Тодорова пред водещия Иво Райчев. Той попита как хората да отсяват чистата журналистика във време, в което има толкова много сайтове, радиа, телевизии. "Човек се ориентира трудно кое е истина, кое не", отбеляза Райчев.

"Така е, за аудиторията е трудно да се ориентира, но мисля, че това се възпитава у нея - да проверява. Когато човек чете една статия, трябва да търси дали тя се обляга на факти, било документи, снимки и т.н. Въпросът е авторът да потвърди онова, за което разказва. От друга страна, разбира се, то трябва да е въздействащо, за да грабне хората, които иначе биха били привлечени от статиите, за които всички знаем с какви заглавия "хващат", отбеляза Тодорова.

Тя припомни, че желаещите да участват в конкурса, могат да го направят до 30 април в платформата Webreport.bg и призова регионалните медии да се включват по-смело. "Засега те участват все още плахо, а има толкова много интересни истории от България, които могат да се разкажат", коментира Тодорова.

Водещият също отбеляза, че регионалните медии не бива да бъдат пренебрегвани, защото и извън София животът тече, случват се неща, понякога лоши. "Така е, затова каним колегите да се включват смело. Няма превес в посока на това например само телевизии да грабват всички награди. В много години победители в различните категории са и сайтове, подкасти - има плурализъм", посочи Тодорова.

Победителят се определя от жури, което пък е избрано от организатора на конкурса Dir.bg. Стремежът и тук е да има плурализъм.

Провеждаме за седма поредна година конкурса и той вече е доста разпознаваем сред колегите журналисти. Те могат да изпращат своите материали в категории "Общество", "Икономика", "Технологии и иновации", "Култура и изкуство", "Спорт" и "Истински истории". Материалите може да са под формата на статии, фоторепортажи, видеорепортажи и подкасти. Отделно от това има специални награди като "Зелено перо" - за теми, свързани с екологията, която знаем, че става все по-важна; "Гореща точка" - предишните две години такива бяха войната в Украйна, земетресението в Турция, откъдето колеги също изпращаха материали, разказа още Елза Тодорова.

Водещият Иво Райчев припомни, че преди това тема е бил COVID-19. "Да, и пандемията бе сред горещите теми. Но предвид, че за седма година организираме конкурса, горещите точки бяха на най-различни места по света и у нас".

"Млад автор" е особено интересна категория, за която има специална награда, защото могат да участват хора, които все още не са завършили своето журналистическо образование, може дори да не са го започнали. През минали години имаше победители, които все още бяха ученици. Един от тях дори бе призован лично от преподавател във ФЖМК да учи там, предвид неговото дар слово. Това са млади хора, които не са учили журналистика, но с очевиден потенциал да разказват и да въздействат с историята си, разказа още Елза Тодорова.

"Журналистическо майсторство" е другата специална награда, която се връчва. Тук попадат хората, които притежават умението да грабнат първо журито и аудиторията с особено впечатляващия си начин на разказване.

Водещият попита кога се определят победителите и има ли субективизъм при избирането им. Райчев даде за пример свое участие в регионален конкурс за красота, в което всеки оценяващ посочва своя фаворит, но накрая шефът на конкурса решава победителя.

"След като получим всички материали, има техническо време, в което журито започва разгорещени спорове кой в коя категория да победи. Материалите не са малко и следва голямо четене, слушане на подкасти, гледане на видеа, снимки и т.н. През май ще се случи церемонията, на която се излъчват победителите. Ако се появи субективизъм при оценяването, то той бива хванат и разкъсан на пух и прах тогава, когато журито се събере на една маса и започне да спори и да се аргументира. Точно затова сме избрали колеги от различни медии в журито, за да няма превес никоя от тях. Има стратегия за оценяване от всеки от журито, след което събралите най-много точки материали се обсъждат още веднъж. Смея да твърдя, че се оценява обективно. И в случая с конкурса за чиста журналистика това е хубавото, че няма шеф, който да има крайната дума, а оценяващите са равнопоставени".

"Нашата мисия е да покажем, че журналистиката е благородна професия, мога да я нарека така, в която няма работно време и се борим да показваме на хората истината. Не би трябвало да има субективизъм. Естествено, има доза от него дори само заради това, че когато авторът говори, той все пак разказва през своята гледна точка. Но ако той изложи и фактите и остави читателя, зрителя или слушателя сам да си направи заключението, това е чудесно", завърши Елза Тодорова.

Жури: 

Журналистите, които за седма поредна година се нагърбват с нелеката задача да изберат най-добрите материали от стотици изпратени, са добре познати на аудиторията с работата си във водещи медии: генералният директор на БТА Кирил Вълчев, Евгения Атанасова (журналист и продуцент, БНТ), както и Анна Заркова (журналист и писател), Ива Дойчинова (програмен директор на Радио "Фокус"), Методи Владимиров (изпълнителен продуцент "Новини", NOVA) и Ваня Николова (журналист и сценарист). Оценката си за материалите ще дадат и Владимир Йончев (главен редактор на OFFNews.bg), Найден Тодоров (председател на Българската асоциация на спортните журналисти), Ирина Велева (главен редактор "Мениджър Нюз"), Евгени Димитров (основател на агенция "Булфото"), Илияна Захариева (директор "Корпоративни комуникации", А1), Николай Петров (старши редактор и водещ на програма "Хоризонт", БНР) и Александър Попов (главен редактор на Dnes.bg). 

Новите членове са главният редактор на "Капитал" Алексей Лазаров и Никола Костадинов - главен редактор на Dir.bg, и журналистът на bTV Новините и водещ на знаковото обзорно актуално предаване "120 минути" Светослав Иванов.

Изисквания и допълнителна информация за участие:

  • Конкурсът е отворен за участие в периода 7 февруари - 30 април 2024 г.
  • Одобрените за участие журналистически материали ще бъдат публикувани в категория "Участници" в сайта на конкурса, където може да бъде намерена и пълната информация за него, изискванията към материалите и какво още е необходимо, за да кандидатствате.
  • Подробности можете да намерите и във Facebook страницата на Web Report.
  • За да бъдат одобрени материалите за участие в Web Report, те трябва да са написани на правилен български език, да гарантират за достоверността на информацията чрез препратки и цитиране на оригиналните източници и да посочват своя автор.
  • Важно изискване е материалът да е публикуван в периода 07.02.2023 - 30.04.2024 г.

Web Report се организира с официалната подкрепа на Съюза на българските журналисти.

Партньори на проекта: Dundee Precious Metals, A1, Investbank.

Медийни партньори са БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, NOVA Broadcasting Group, Радио "Фокус", Darik, OFFNews.bg, Dnes.bg, списание "Мениджър", 3eNews, телевизия ММ и агенция "БулФото".