Таксиметровите шофьори отново излязоха на протест срещу сградата на Съдебната палата в София. Искат справедливи присъди след агресия на пътя срещу техни колеги.

Акцията е организирана от Националния таксиметров синдикат (НТС), а конкретният повод за нея е отлагане на делото срещу нападателя на таксиметровия шофьор Апостол Вълчев, насрочено за друга дата след неявяване на неговия защитник.

"За пореден път делото беше отложено, този път за 28 ноември. Най-тревожното в това дело конкретно е изменението от предходната инстанция на обвинението - от предумишлен опит за убийство с цел грабеж, на сплашване", каза за БТА Красимир Цветков, председател на НТС.

"Надяваме се на следващото заседание, защото това е последната инстанция по делото, неща да се случат и извършителите на това нападения да получат максимално строги присъди, предвидени от българския закон", допълни Цветков.

На 11 декември 2017 Апостол Вълчев беше прострелян, докато е на работа, от двама клиенти край Ямбол.

Цветков каза, че целта на протеста е да бъде обърнато внимание и на случая от столичния квартал "Разсадника", в който таксиметров шофьор почина след конфликт с друг участник в движението на пътя.

Председателят на НТС припомни, че представители на таксиметровия бранш проведоха срещи с ръководството на Министерството на транспорта и съобщенията, на автомобилната администрация, както и с главния секретар на МВР, на които беше обсъдена възможността за въвеждане на видеорегистратори и паник бутони във всички автомобили, осъществяващи обществен превоз. По думите му тази мярка е технически възможна за реализиране и ще бъде ефективна срещу агресията на пътя. Разговорите за практическата реализация на тази идея и конкретизирането на параметрите ще продължат, обясни още Красимир Цветков.