34-годишният таксиметров шофьор Христо Трайков е издъхнал от масивен инфаркт, а сърцето му е било два пъти по-голямо от нормалното. Това сочат предварителните заключения от назначената съдебномедицинска експертиза, съобщи БНТ, като са позова на свои източници.

Младият мъж, който е баща на три деца, почина на 8 октомври на улица в столичния ж. к. "Разсадника-Коньовица" след скандал и физическа саморазправа, предизвикани след извършено от него нарушение на пътя. Трайков и 23-годишният Й.И се сбили, след като таксиметровият шофьор навлязъл в посока обратна на посоката за движение по ул. "Рибен буквар". По-младият мъж пътувал в колата на приятелката си, която била зад волана, когато пред тях се появило таксито на Христо Трайков.

От Софийската градска прокуратура съобщиха, че вече са разпитани 17 свидетели, като показанията им не са еднопосочни по отношение на размяната на удари и по отношение на това кой от двамата първи нанася удар на другия. Физическата саморазправа е преустановена, като има показания, че това е станало, тъй като приятелката на обвиняемия е извикала полиция.

23-годишният Й.И. и таксиметровият шофьор се върнали по колите си, но след малко сбиването е било възобновено. Част от свидетелите заявяват, че са видели как Христо Трайков набира някого по телефона и след малко пристигат трима мъже, които заедно с него започват да бият обвиняемия. Други свидетели, напротив, твърдят, че по-младият мъж е нанесъл побой на таксиметровия шофьор. Биещите се били разтървани от граждани и след намесата на полиция. След преустановяване на боя 34-годишният Христо Трайков паднал на земята, а пристигналият на място медицински екип само констатирал смъртта му.

Аутопсията е показала, че мъжът има повърхностни охлузвания на рамото, синина на ръката, наранени кокалчета на пръстите на ръката и ожулени колена, като тези наранявания могат да се предизвикани от побоя над него.

Сърцето на Христо Трайков обаче било значително уголемено, което показва, че непосредствена причина за смъртта е масивен инфаркт. То тежало 800 грама, при нормално тегло до 400 грама, което означава, че е уголемено поне два пъти. Мъжът е имал и предишен инфаркт.

Според съдебните медици инфарктът е настъпил преди боя, а високият адреналин е ускорил и влошил процеса.

Разследването по случая продължава.