Софийският градски съд остави за постоянно в ареста сириеца Йосиф Иззе, обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена телесна повреда на таксиметров шофьор в София. Според съда няма опасност обвиняемият да се укрие, но е налице опасност от извършване на друго престъпление. Определението може да се обжалва пред горната инстанция.

Инцидентът се случи на 8 октомври след сбиване между двамата мъже. Случаят доведе до протести на колеги и близки на починалия. Прокуратурата поиска съдът да наложи постоянен арест на обвиняемия.

Обвиняемият запази мълчание на влизане в съдебната зала и не пожела да коментира инцидента.

Иззе е на 23 години и работи като фризьор. Осъждан е за причиняване на средна телесна повреда при катастрофа. По този случай е получил шест месеца условна присъда с три години изпитателен срок, като все още е в сила. Той, както и защитата му, поиска най-леката мярка за неотклонение.

Какво точно се е случило във фаталната нощ все още не е ясно. По делото има противоречиви показания кой е започнал боя. Дали това е Йосиф Иззе или Христо Йорданов. На няколко пъти в съдебната зала стана ясно, че по делото са събрани основно свидетелски показания, а до голяма степен те са противоречиви. Освен това все още става въпрос за работно обвинение, очакват се и резултатите от съдебно-медицинската експертиза.  Към момента може да се направи извод, че Йосиф е ударил шофьора, но в хода на разследването трябва да се изясни кой е започнал и дали няма неизбежна отбрана.

Прокуратурата е иззела видеозаписи, които да дадат повече яснота по случая.

"Има две версии, които се проверяват. Има една група обективни свидетели, които към този етап намирам, че са обективни, тъй като не са пристрастни към нито една от страните. Иззети са видеозаписи, от камерите ще се види реално кой първи тръгва", заяви Илиян Точев - прокурор от СГП.

Защитата поиска домашен арест и заяви, че липсва конкретика по делото.

В последната си дума 23-Иззе каза: "Желая да си ида у дома".

Адвокатът му заяви, че доказателства не са такива, че да подкрепят искането на прокуратурата за най-тежка мярка за неотклонение. Налице е обществено напрежение и разнопосочни нагласи, които създават пречки за извършване на разследването професионално и обективно, добави защитникът на Иззе.

Според прокурор Точев обаче са налице основания за взимане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо обвиняемия.

Той коментира пред медиите преди заседанието, че все още не са готови експертизите по разследването, които се очакват да са готови до седмица.