Прокуратурата ще съдейства с експертиза по законодателни предложения на таксиметровия бранш, заяви пред журналисти Кирил Ризов, почетен председател на "Съюз Такси". Той, както и колеги на загиналия след побоя на 8 септември таксиметров водач в София, бяха на спешна среща с главния прокурор Иван Гешев и негови заместници в Съдебната палата. Тя продължи повече от един час.

Прокуратурата вече е привлякла към наказателна отговорност млад мъж, който "по непредпазливост причинил смъртта му, вследствие на умишлено нанесена телесна повреда". Обвиненият 23-годишен младеж пък е в болница след сбиването, в което са участвали и други.

Обвинител номер едно каза днес, че с таксиметровия бранш са обсъдили принципни въпроси и как биха си били полезни в рамките на правомощията на прокуратурата. 

"Конкретният случай, който обсъдихме, той е последствие от много неща. Ние обсъдихме системния проблем, който предизвиква такива последствия и по какъв начин може да сме си взаимно полезни, за да ограничим и решим тези проблеми, за да няма смърт по пътя независимо дали е за български граждани, които работят като таксиметрови шофьори или е за някои други български граждани и последното, което ще кажа, което поеха ангажимент колегите и от градска прокуратура - ще направим възможното и невъзможното да има справедливост", заяви главният прокурор Иван Гешев.

"Ние от своя страна готвим закон за изменение и допълнение на закона за автомобилните превози в частта на нерегламентираните превози, един път завинаги да бъдат ликвидирани по аналог със закона за хазарта, както бяха ликвидирани нерегламентираните залози, така искаме това да се случи и с нерагламентираните превози, които ни тормозят. Можем да сме си полезни като нашите инициативи в законодателен аспект ги предоставим тук и те със своя капацитет ги обработят, за да може да се предвиждат нататък - това е", допълни Кирил Ризов, почетен председател на "Съюз Такси".

Когато Гешев бе на посещение в квартал "Факултета" в София, той заяви, че прокуратурата ще си свърши работата, независимо от всички други, които не я вършат. Той гарантира, че делото за загиналия шофьор ще бъде на специален надзор и ще се следи да няма никакви нарушения. 

Смъртта на 34-годишния водач предизвика по-рано протести на хора от квартал "Факултета", които, разгневени, блокираха кръстовища и улици в София, а таксиметрови шофьори поискаха от МВР конкретни мерки за сигурността си и обещаха национален протест в близките дни.