На 6 януари се очаква да бъде обявена грипна епидемия в Благоевградска област.

От днес в грипна епидемия са и Софийска, и Кюстендилска област. Спират се плановите операции и свижданията в болниците.
Занятията във всички учебни заведения в района на Кюстендил се прекратяват до 10-и януари включително. Детските градини и ясли обаче ще работят нормално.

Тези мерки ще спрат бързото разпространение на вируса, каза за БНР директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф.Тодор Кантарджиев.

"Взети са мерки от местните здравни власти за ограничаване като забрана на свижданията в болниците, ваканция за учениците, мисля, че нещата ще започнат да се овладяват. Средната за страната заболеваемост е 178 на 10 000 души, каза  още Кантарджиев.

"Най-много заболели от грип и респираторни заболявания на 10 хиляди души има в област Монтана - 433. Следва Стара Загора - 370, област Габрово - 378. За столичния град - 149 на 10 хиляди.
Вчера в Националната референтна лаборатория бяха получени 15 проби от област Благоевград. 60% бяха положителни за H3N2", добави проф.Тодор Кантарджиев.

В градовете без епидемия ваканцията на учениците ще продължи до 9 януари.

Д-р Александър Калайджиев, председател на общопрактикуващите лекари в Пловдив, подчерта по БНР, че грипът протича тежко, особено в първите три-четири дни, като един от основните симптоми е внезапната и висока температура и рязка болка в гърдите и гърлото.

Той предупреди, че не бива да се лекува грип с антибиотик, който не лекува грипното заболяване. Лекарят обясни, че при антибиотик може да се вземе при други усложнения и при лекарска препоръка.

Грипът се лекува с антивирусни препарати, каза д-р Калайджиев.