В края на миналия месец Академичният съвет на СУ реши да увеличи семестериалните такси с 8% от следващата академична година, с което  най-ниската годишна такса в СУ "Св. Кл. Охридски" става 360 лв., а най-високата - 1000 лв.  Мовитите са - таксите не са вдигани от три години, а държавната субсидия е намаляла. В подобна ситуация са и студентите в УНСС, само че там увеличението е с 30%.
В отговор Студенският съвет обяви, че не приема вдигане на таксите и излиза на протест днес по мотото под мотото: "Ние не сме ходещи такси!". Мотивите -  парите няма да повишат качеството на обучението им.

ееднократно съм говорил със студентите. Те знаят много добре причините, поради които се налага това увеличение - пълното неглижиране на проблемите на висшето образование през последните 2-3 години", коментира днес проф. Илчев.
 
Той посочи, че решение за увеличение на таксите е било консултирано с деканските ръководство и не е имало протест срещу него.

"Две декански ръководства смятаха, че увеличението е много малко. Увеличението беше консултирано със Студентския съвет, който беше приел този принцип", допълни ректорът.
 
Проф. Илчев призна, че планираното увеличение на студентските такси нямало решат никакви радикални проблеми на висшето училище.

"Бяхме ги предвидили за ремонт на аудиториите. Софийският университет, в нормални години, получаваше 6 млн. лв. за капиталови разходи. Преди 3 години те бяха намалени някъде на към 1,8 млн. Преди година и нещо бяха намалени на 1 000 000 лв., като тези 800 000 лв. бяха дадени като допълнение към студентските стипендии. Тогава никой от Студентския съвет не се сети да попита: "Вие хубаво ни увеличавате стипендиите, но ние в какви аудитории ще учим и с каква техника ще учим". Ако не успеем да намерим отдругаде пари, ще имаме 2 аудитории по-малко. СУ има около 500 аудитории, ако не и повече" - каза ректорът на проф. Илчев.

За днес студентите от Софийския университет и Университета за национално и световно стопанство  обявиха, че ще протестират срещу увеличението на таксите за обучение. Протестите се провеждат в самите университети, но по едно и също време, но отделно един от друг.

Студенти вдигнаха щитове

Към 14 часа над 200 студенти се събраха на протеста в двора на Ректората на Софийския университет, скандирайки -  „Ние не сме ходещи такси!” и „Не на вдигането на семестриалните такси!”.  Част от студентите издигнаха импровизирани щитове с надписи: „Престъпление и наказание. Достоевски”, „Кърджалийско време. В. Мутафчиева”, „Раждане на трагедията. Ницше” и др.
В двора на университета бе изкарано меню от ресторанта в сградата, на което пишеше, че най-евтиното ястие е 18 лева. 
Протестиращите са събрали подписка от 4000 студенти срещу вдигане на таксата. Тя бе внесена на започналото по-късно заседание на Академичния съвет. Организаторите се зарекоха, че ако решението за вдигане на таксите не бъде отменено, те ще продължат да протестират.

По-рано Даниел Стоев от Студентския съвет на СУ заяви, че въпреки казаното от проф. Илчев студентите от висшето училище ще внесат своите искания и не мислят че с тях "чукат на отворена врата".

"Днес има Академически съвет, на който ние ще внесем своите искания за пълна отмяна на увеличението на таксите. В националните протести участват много студенти, но студентски организации не са излезли масово като съорганизатори на такива протести. Или е въпрос на време, или на локални противоречия, които ние в СУ целим да ги разрешим, за да можем с ясни разбирания да излезем като партньори на тази сцена. Не можем да си позволим да излезем противопоставени, а в момента сме", каза Стоев.

Вижте снимки от протеста