СУ отменя вдигането на студентските такси

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев заяви по БНР, че ще предложи на днешния Академичен съвет да отмени планираното увеличение на студенските такси с 8%. Новината дойде часове преди започналия по-късно студентски протест в двора на висшето училище срещу вдигане на таксата.

Обратно в новината

Коментари - СУ отменя вдигането на студентските такси | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ало,това да не е бутик с бележка sale? с тия стипендии студенцията си е направо на 6 по доходност. пък и общежитие на безценица.само дето се охарчват по дискотеките и се претрапват там до смърт,като екстра към консумацията на промоция.

John Doe

В цял свят образованието е скъпо. И тук трябва да е така. Проблемът е, че заплатите са ниски.

Бъркате. Плащаме данъци за издръжката на посредствени завършили. Разполагат с пари да си плащат. Образованието е много скъпа стока а ученето, ама сериозното учене е най -сериозния изнорителен вид работа. В СУ образованието е подвластно на политическата конюнктура. Който няма пари да вземе кредити. Като в целия свят. А у назЕ евтини такси, столове, общижития, транспорт,евтин продукт. Цялото висше се свежда до командата КОПИ ПЕЙСТ. На грешен път сте. Грешите. Тапиите нямат покритие и способности за създанае на стойност. Остана и УНСС да се огъне. СУ се срина тотално. Ученето е скъпа услуга. Не ги учете на лесното. Компромис тука, там и там и после каруцата в рЯката. Затова и умните родители си насърчават децата на запад. В студенския град парад на суетата и царство на гювендийщината.

Много правилно решение на ректора. А вие, които плюете, тези наблюдения от собствените си деца ли сте ги придобили? Несъмнено има и такива "студенти", чиято единствена цел е да се напият 7 пъти от седем дни в седмицата. Ама нали държавата пуска субсидия "на калпак", не за успех! Същата тази държава не позволява студент да се обучава едновременно държавна поръчка в повече от една специалност - втората специалност струва над 1000 лв годишно. С вдигането на таксите се засягат именно студенти, които и без това плащат високи суми, защото ИСКАТ да учат, а не тези, които ги хвърлят за две уискита с кола в близките заведения. Държавната ми стипендия за 6,00 успех е грандиозните 120 лв на месец. Добре че има и европейска... та да закърпя следването и от нея ( също 120 лв). Защо сега не се запитате дали е нормално студент с такъв успех да получава такива пари? Досега не съм мрънкала, че стипендията ми е ниска, но от догодина с такси над 500 лв за първа и над 1600 лв за втора специалност наистина не виждам как ще се издържам. На мен и тези 40 лв, с които щяха да вдигнат първата специалност са ми много с оглед на всичко, което ще трябва да платя. Така че проф. Илчев е прав, че държавата трябва да преустанови практиката да се плаща на "глава". Така и слабите студенти ще отпадат, а сега университетът ги държи, защото в противен случай неговите пари намаляват.

Ами като плащате такси по 300.00 лева, колко очаквате да Ви е стипендията? 1 300.00? Не може един шофьорски курс /1 месец/ да е 1000.00 лева, а няколко човека да ви предават знания цяла година за 300 лева! Таксите са изключително и необосновано ниски! Друг е въпроса, че държавата трябва да се намеси като въведе форма за кредитиране на 100% за обучението, което да се връща след започване на работа. Само при реални такси за такива студенти като Вас /с успех 6.00/ може да се търси формула за намаляване на таксата или изцяло финансиране на обучението. Както е казал народът - да се отсее семето от плявата.

Там е въпросът, че не плащам такси по 300 лв. Но нямам право на нищо - нито на стипендия за втората специалност, нито да ми се изтеглят изпитите преди или след сесията (понеже и двете са редовно, втората няма задочна форма) и така се получава прекрасната ситуация да ходя на изпит през ден или да се моля някой преподавател да си затвори очите и да ме изпита по-рано, а да ми внесе оценката в протокола на деня на изпита, защото ръководството не дава. Не искам 1300 лв стипендия, искам да не ми пречат да уча, защото това се получава. Значи на една етническа група може да се поема цялото следване и да им се дава стипендия по 500 лв месечно, а държавата не може да поеме втората специалност на около 1000 максимум човека в цялата държава. А кредит в България няма да взема, защото в чужбина се връща при едни условия и лихви, а тук при съвсем различни.

Държавна превилегия за втора специалност ? Айде стига някой да ви толерира. Не знам каква ти е основната и допълнителна специалност. Конкурентна и търсена ли е на пазара ? В СУ е бъкано с измислени не търсени от работодателите специалности. Робуваме на брой взети и натрупани на човек дипломи, но какво стои зад тях ? Камерън на острова направи таксата за бакалавърското ниво по 9000.00 паунда на година. Масово английските деца вземат заеми и после цял живот ги връщат. Тука искаме да минем метър. Не става. Или става нещо си, ама какво е то ? Виждам, че някой не е в час с темата образование и колко струва на нацията и обучаемите а и какво е качеството на материала който завършва ?

Не е правилно. В този живот всяко нещо си има цена. Всичко се увеличи само таксите на мякащите провинциалистчета не. Да им остават парички за менте алкохол, чалга, чалготеки, айфони и автобус на всеки 3 минути 280 до студенския град. Не знаят що е здраво четене. А и защо им е с напечатана диплома и връзки успяваш да се класираш в кочината Булгаристан ? Качеството означава пари. Тук го караме по тертипа на соца, макар че отрочетата на властимащите плащат яки сметки в Ингилизко и в USA.

таксите трябва да се увеличат а да се въведат облекчения за отличен успех.......... много от студентите разполагат с много средства и са студенти именно защото имат пари, не защото им се учи МНОГО СТУДЕНТИ В ТАЯ СТРАНА ВСЕКИ ВТОРИ МЛАД ЧОВЕК Е СТУДЕНТ И КАКВО ОТ ТОВА - МНОГО ВИСШИСТИ А НЕУРЕДЕНА И СЪСИПАНА ДЪРЖАВА КАКВА НИ Е ПОЛЗАТА, ЗАВЪРШВАТ А НЕ НЯМАТ ЗНАНИЯ НО... ИМАТ ПАРИ - ПОНЕ ДА ПЛАЩАТ ТАКСИ......

то на тези студенти май проблемът им е, че не им се учи, а не че таксите са високи. така че да не ми излизат със захаросаните лозунги "по-големите такси не означават по-добро качество". те не търсят качество. качество на висшето образование означава доста четене.

Тия с многото средства, дето не им се учи са в НБУ и в останалите платени университети, по ирония на съдбата са отличници, нали си плащат подобаващо за шестиците. Колкото и да е ниска летвата в държавните ВУЗ-ове чак толкова тъпи не приемат.

Популист на квадрат! И на този "правителството" му било виновно! Само СУ ли има нужда от капиталови разходи?! А кога ще се научите да управлявате сградния си фонд ефективно? А кога ще спрете да отдавате под наем за жълти стотинки имоти, от които Университетът би могъл да печели стотици хиляди от наеми? А от Ботаническата градина в Балчик малко ли печелите (другите ВУЗ имат ли и те "ботанически градини" от които да "късат билетчета за вход "?