При проверката на място вчера е констатирано, че фирмата извършва цялостна подмяна на съществуващата постройка с нова, което е строителна дейност. Извършваната дейност не е съгласувана с РИОСВ-Бургас, нито с МОСВ и представлява нарушение на Закона за защитените територии, пише в съобщението на министерството. На ползвателя на обекта е съставен акт за установено административно нарушение. Размерът на санкцията за строителство в защитена територия е от 5 до 50 хиляди лева.

Вчера сайтът "Биволъ" публикува информация, че се строят заведения на брега на река Ропотамо, излива се бетон и строежът няма разрешителни.
.
"Разпоредено е на директора на РИОС-Бургас Бойчо Георгиев да прекрати договорите, така че да няма последици за министерството. Тъй като той е сключил договора, той е този, който трябва да прекрати договорите. Той има юристи. Нарушенията са достатъчно сериозни, за да не допуснем претенции от страна на нарушителите", обясни по-рано днес зам.-министър Евдокия Манева на пресконференция в рамките на инициативата "Ден на отворените врати".
 
По думите й, човек, който е нарушил закона в резерват, няма място в него за извършването на никаква дейност.

Тя добави, че се изготвя заповед за последно предупреждение за уволнение Бойчо Георгиев заради нарушенията.
Георгиев разреши застрояването на дюните в Несебър.
По думите на Манева досега той нямал провинения. Счита се обаче, че липсата на контрол в резервата, който е на територията на екоинспекцията, е достатъчно нарушение, за да се прескочи порицанието и предупреждението, коментира още зам.-министърът:

"Той твърди, че наемателят го е сезирал, че ще прави ремонт единствено на покрива, за което не се изискват нито специални строителни книжа, нито специално разрешение и той е дал съгласие. Впоследствие се оказва, че наемателят е започнал една много по-мащабна реконструкция, но неговото провинение е това, че той не го е проконтролирал какво прави."

Твърденията са, че строителството се е извършило събота и неделя, но ние не приемаме това обяснение, тъй като имаме специални хора, имаме охрана в резерватите и тя няма почивка, каза Манева, цитирана от БТА.

Какво казаха от фирмата

"По повод разпространена в медиите информация, че в резерват "Ропотамо" се излива бетон и се строят сгради, заявяваме, че изнесените факти не отговарят на истината. Това бе установено и от проверките на контролните органи в лицето на Община Приморско, Областна управа и РИОСВ – Бургас", обясни по-рано днес в изявление Здравко Казаков, управител на "Венис Марина", цитиран от БГНЕС.
По думите му, заради подготовката на туристическия сезон, фирмата -концесионер започнала почистване на района и обновяване на материалната база.
Всички дейности били в съответствие със задълженията, регламентирани в концесионния им договор. Почиствала се реката и местността около нея, започнал освежителен ремонт на съществуващото открито заведение, подменяли се изгнилите дървени подпорни греди на постройката.
Ремонтните дейности били съгласувани с РИОСВ.

"Не е извършена промяна нито в конструкцията, нито в квадратурата на заведението – стриктно се спазват всички параметри, заложени в договора. Единственият пропуск е, че наетата за реконструкцията фирма е започнала работа преди да бъде издадено разрешителното за ремонтните дейности от Община Приморско", признава обаче Казаков.

За да спазим стриктно изискванията на Закона, спряхме всички дейности до приключване на административната процедура. Ремонтът ще бъде възобновен веднага, след като Община Приморско издаде по надлежен ред разрешителното, добавя той.