Европейският съд по правата на човека присъди обезщетение в размер на 3500 евро за нарушаването на свободата на изразяването на австралиеца, а днес Министерски съвет прие за изпълнение плащането.

30-годишният Джок Полфрийман се е оплакал пред магистратите в Страсбург от наложено му през 2012 година дисциплинарно наказание - лишаване от правото да получава хранителни пратки в затвора в продължение на три месеца.

Той бил наказан, след като обвинил надзиратели, че са откраднали вещи на посетили го журналисти и са се държали грубо. Жалбата му обаче била отхвърлена и австралиецът бил наказан.

Европейският съд по правата на човека определя, че правото на свобода на изразяване на Полфрийман е нарушено, затова България трябва в тримесечен срок да му изплати обезщетението.

Жестокото убийство на 20-годишния Андрей Монов, син на психолога и бивш депутат от БСП Христо Монов, бе извършено на 28 декември 2007 г. в центъра на София. Студентът бе намушкан с нож в гърба от Джок Полфриймн.

Три инстанции потвърдиха 20-годишната присъда на чужденеца, като Върховният касационен съд се произнесе окончателно в края на юли 2011 г.

Полфрийман бе признат за виновен и за опит за убийство на приятеля на Монов - Антоан Захариев.