Напрежение и размяна на остри реплики между лекари и пациенти в Русе. Причината - забавяне на ТЕЛК решения с близо година и стотици хора, оставени без доходи. Обяснението на медиците е липса на специалисти в ТЕЛК и нужда от промяна в нормативната уредба, предаде БНТ.

Миналата година през ТЕЛК-овете в Русе са преминали към 7 хиляди души. Чакащите в момента решение са над 3 500, някои от тях - все още в 3-месечния гратисен период. Но Петя Иванова е от другите, чието решение е трябвало да излезе преди 9 месеца.

"На 1 юни ми изтече ТЕЛК-а, аз си подадох документите по-рано, но 7 месеца няма пенсия, няма пари, няма доходи. Ако нямам съпруг, аз съм на произвола", казва Петя Иванова.

Внукът на Веселка Карагьозова е с епилепсия и чака решение вече 7 месеца. Според Веселка има заболявания, за които освидетелстването трябва да е с по-дълъг срок, защото състоянието не се променя за година: "Той е с епилептични припадъци. Нещо, което може не да се обновява всяка година, а лекарствата са доста скъпи, от порядъка на 500 лева. Семейството ги плаща."

И от болница "Канев", и от РЗИ признават, че забавяне има. Основната причина: липсата на кадри.

"Действително в Първи състав имаме лекар титуляр, които отсъства продължително поради заболяване, но това не означава, че съставът е спрял да работи. Има осигурени лекари, които да подпомогнат работата, но, разбира се, те работят и друго, в други отделения", обясни д-р Лиляна Тончева - вътрешни болести, II състав ТЕЛК.

По-високо заплащане също не помага за привличане на кадри.

"Един от основните проблеми е, че в град Русе специалистите вътрешни болести са много малко. За съжаление няма такива, които са изявили желание да работят в тази структура", каза изпълнителният директор на УМБАЛ "Канев" - Русе  Иван Иванов.

"Какъв е начинът да се излезе от тази криза - да се разкрият малко повече ТЕЛК-ове в държавните и общинските заведения за болнична помощ. Другото нещо, както е в много страни, да се освидетелстват само хора, които са в трудоспособна възраст", каза д-р Чавдар Вълчев - директор на Дирекция "Медицински дейности".

Бил е изготвен и предложен проект за изменение на правилника за работа на ТЕЛК-овете, но той все още не е приет.