Режим на тока на уличното осветление от обмислят да бъде въведен в един от елитните столични квартали - "Изгрев". Районната администрация е отчела с 50% по-висока сметка за ток за месец декември спрямо същия период на миналата година.

Тъй като цената става непосилна за местната администрация, оттам обмислят поетапно спиране на уличното осветление, съобщи Нова телевизия.

"Ситуацията започва да става доста притеснителна. Увеличението за небитови потребители с над 50% ще затрудни районните и общински администрации като цяло", заяви д-р Делян Георгиев, кмет на район "Изгрев". Той смята, че Столичната община трябва да започне да взима мерки.

"София е град с над 2 милиарда бюджет. Недопустимо е гражданите да останат на тъмно в един момент. В район "Изгрев" плащаме едни от най-високите данъци в цяла София. Не мога да приема, че жителите на "Изток", "Изгрев" и "Дианабад" ще останат в един момент с тъмни подлези", коментира Георгиев.

Той очаква всеки момент писма-инструкции от Столична община да започне ограничаването на разходите за топлоенергия, електроенергия и вода.

"След подлезите ще трябва да се ограничи потреблението на топло и електроенергия във всички общински сгради, в това число и в училищата и детските градини", заяви Георгиев.

По думите му ако през миналата година само за подлезите е плащано около 60 000 лева, то сега сметката е двойна.

Режим на уличното осветление започнаха да въвеждат първо по-малко общини в страната, сред които и Стралджа, а ето че вече тази мярка е на крачка да бъде въведена и в столицата, където пък кметът Йорданка Фандъкова вече се оплака от драстично скочилите сметки за електричество на метрото. Режим на топлото застигна и Рилския манастир.