Около 100 войници изградиха за три часа военнополева болница в зала "ОЗК Арена Русе" под ръководството на командира на военно формирование 34 200 - Шумен, полковник Добромир Добрев.

Той обясни, че за целта са били задействани два модула. Триста легла с дюшеци са били доставени в Русе от базата на ДА "Държавен резерв и военновременни запаси" в Силистра. Началото на занятието е било поставено в 9.00 часа тази сутрин, като за общо шест часа, заедно с товаренето и транспортирането, всичко е готово.

В залата са поставени 237 легла, а останалите 63 са разположени в други специални помещения. Има обособени лекарски кабинети, места за медицински екипи, за столова, както и санитарни възли.

Директорът на общинската дирекция "Обществен ред и сигурност" в Русе Спасимир Димитров, който е основен координатор от страна на община Русе в занятието, обясни, че предстои залата да бъде дезинфекцирана, като имуществото ще остане за съхранение в нея.

Полевата болница в Русе

Снимка: БТА

"От страна на общината ще предоставим организационна и логистична помощ при необходимост", заяви Димитров.

Полевата болница в Русе

Снимка: БТА

Военнослужещи от Военноморските сили (ВМС) и от Сухопътните войски участват в съвместни тренировки с Националния оперативен щаб за разполагането на полеви болници в спортни зали в градовете Варна и Русе. Учението започна  на 24 март и продължава до 26 март.

Полевата болница в Русе

Снимка: БТА

В морската столица вчера бе трансформиран Двореца на културата и спорта в сграда за болнично наблюдение с 300 легла и цялостното им оборудване: дюшеци, чаршафи, възглавници, одеала, шкафчета и 300 комплекта хавлии и пижами.

Във Варна бяха разположени 300 легла с цялостното им оборудване: дюшеци, чаршафи, възглавници, одеала, шкафчета и 300 комплекта хавлии и пижами

Снимка: БТА

Целта на тренировката е съгласуване на действията на институциите: Министерство на отбраната, Министерството на младежта и спорта, Министерство на здравеопазването, Държавна агенция (ДА) "Държавен резерв и военновременни запаси" и областна администрация по ограничаване на разпространението на коронавирус "COVID-19".

Военнополеви болници вече бяха изградени в спортна зала "Колодрума" в Пловдив и зала "Арена Армеец" в София.