Българските граждани във всички държави в Европа, където са разкрити избирателни секции, вече могат да упражнят правото си на глас във втория тур на изборите за президент и вицепрезидент, след като заради часовата разлика, в 9:00 часа българско време, започна изборният ден във Великобритания, Ирландия и Исландия. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Най-голям брой избирателни секции зад граница са разкрити във Великобритания - 132, където е и една от най-големите български общности в чужбина. В Обединеното кралство сънародниците ни имат възможност да упражнят своя вот и на два острова там - Ман и Джърси.

В 8:00 часа българско време отвориха и избирателните секции в Централна Европа. Гласуват и сънародниците ни в Гърция, където началото на изборния ден съвпада с това в България. Изборният ден в Турция започна в 6.00 часа българско време.

От външното ни министерство информират, че в 9:00 часа българско време приключи гласуването в най-рано отворилата изборна секция - в Крайстчърч, Нова Зеландия. Последни ще затворят изборните секции в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, както и на западното крайбрежие на Канада, където изборният ден приключва в 6.00 часа българско време на 22 ноември, понеделник.

МВнР направи всичко възможно, така че изборният ден зад граница да протича без организационни и технически трудности, отбелязват от външното ни министерство. Всичките 326 машини бяха изпратени и доставени навреме до определените за машинно гласуване 208 секции. Зад граница бяха изпратени и 710 000 бюлетини.

Поради кратките срокове и далечни дестинации, единствено бюлетините за секцията в Нова Зеландия, за две секции в Австралия и една в САЩ не бяха доставени навреме.

Снимка: МВнР

Бюлетините за тези секции са разпечатани на място, като за целта от ЦИК им бе изпратен по електронен път специален образец, припомнят от МВнР.


ВИЖТЕ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПРЕЗИДЕНТСКИЯ ВОТ НА ЖИВО С DIR.BG!

За да анализират първите официални данни от екзитполовете, реакциите на двамата кандидати за президенсткия пост, както и тези на политическите лидери, от 19 ч. на 21 ноември в извънредното издание на видео подкаста "Директно в новините" гостуват социологът журналистите Явор Дачков и Владимир Йончев, социологът Васил Тончев и политологът Иво Инджов.

ГЛЕДАЙТЕ ИЗВЪНРЕДНОТО ИЗДАНИЕ на "Директно в новините":