Това заявиха общински съветници от Стара Загора в отговор на зачестилите опити за дезинформиране на населението, че допитване няма да има, цитирани от БНР.

Решението за местния вот бе взето на 28 март т.г. от Общинския съвет в Стара Загора след 2 часа дебати. Решението беше подкрепено с пълно мнозинство от 44 общински съветници. Старозагорци ще отговарят на въпроса „Да бъде ли закрит военно-изпитателният полигон край Змейово”. Мотивът за референдума е, че от 2002 г. Стара Загора е подложена на постоянни обгазявания и екологични организации сочат като източник на замърсяването дейностите, извършващи се на военния полигон.

Днес експерти и представители на неправителствения сектор, сред които беше и лидерът на "Екогласност" Емил Георгиев заявиха, че подкрепят референдума, а резултатите от него трябва да бъдат съобразени от властта.

Общинският съветник Мария Динева припомни, че почти всички кандидати за депутати, които ще влязат в следващия парламент, също са заявили писмено своята подкрепа. Вносителите ще поискат от Министерство на отбраната строително-техническата документация за изграждането на полигона, за да стане ясно дали на площадката му от близо 100 кв. км има подземни съоръжения, където могат да се утилизират боеприпаси.

Алергологът д-р Вълчанова заяви, че през последните години случаите на алергични и кожни заболявания в Стара Загора са се увеличили близо пет пъти, а патологията им е неспецифична и трудна за справяне.

Военният полигон в село Змейово е от 1970 г. На него се извършват военни изпитания и се унищожават стари бойни заряди, включително ракетни двигатели.