Изтичането на отработени води на ВЕЦ "Въча -1" е причината за мазните петна в реката в Кричим. Това е установила проверката на Басейнова дирекция, РИОСВ и Областната администрация в Пловдив, съобщи на пресконференция областният управител Дани Каназирева, цитирана от Фокус. Окончателните лабораторни проби за наличие на нефтопродукти се очакват до 5 дни.

Инж. Митко Стойчев от Областната администрация обясни, че петната, открити на мястото, говорят за маслен разлив, макар и в неголеми количества. "Операторът на ВЕЦ-а е длъжен да установи причината за замърсяването. Ако пробите покажат отклонение, централата ще понесе и санкция от 5 до 15 хиляди лева", обясни областният управител Дани Каназирева. Според нея мащабът на замърсяването не е голям, но е недопустимо да го има. Очаква се следващата седмица да бъде проведена среща с операторите на ВЕЦ, на която да се обсъдят заложените мерки за безопасност. По думите на Дани Каназирева заложените в техните планове срокове трябва да се съкратят.

Експертът от областната администрация Йордан Кюмюрджиев пък коментира, че ВЕЦ- овете са строени през 30-те години на миналия век и нямат системи, които работят по съвременното екологично законодателство. Според него е крайно време НЕК да инвестира средства и да влезе в час с нормите.

На пресконференцията бе съобщено още, че за причиненото през миналия месец безводие по Въча и измрялата риба там "Напоителни системи" е било глобено с 10 000 лева.

Припомняме, че вчера кметът на Кричим Атанас Калчев внесе сигнал до Окръжна прокуратура - Пловдив относно замърсяване на река Въча на територията на града. То се изразява със значителен разлив на продукти с неясен произход, видимо наподобяващи мазни водонеразтворими продукти с тъмен цвят.

Според Калчев констатираното водно замърсяване води до увреждане на компонент води, водната екосистема, до унищожаване на ларвите и хайвера на рибите, обедняване на биологичното разнообразие или до затруднено възстановяване на природните екосистеми и влияе негативно върху състава на водните популации/местообитания. Според него изхвърлените замърсители могат да променят формата и състава си, да се натрупват в природата, да навлизат в хранителната верига и да окажат негативно въздействие върху човешкото здраве, е казал още кметът.

Река Въча е част от Националната екологична мрежа Натура 2000 и попада в Защитена зона "Родопи -Западни".