Проучването е правено по проекта "Никога не е късно за ново начало" по ОП "Регионално развитие", финансиран с над 3,4 млн. лв. по програмата, съобщиха от министерството.

В отговор на въпроси от допитването 55% от анкетираните на възраст между 18 и 65 години са отговорили, че никога не са спортували.
Това са всеки трети младеж до 25 години, всеки втори между 26 и 35 години, както и 57 процента от тези между 36 и 45 и двама на всеки трима между 46 и 65 години.
Като цяло българите знаят, че трябва да са физически по-активни, но не проявяват нужното усилие.

Целта на проекта е да се мотивират хората, като им се покаже колко е важно да се движат, за да са здрави, посочват от министерството.

Втората част от проекта е национално изследване на физическата активност на българина, което вече е започнало. Намерението е да се установят параметрите на нормата и отклоненията от нея за лицата в активна трудоспособна възраст. Ще бъдат установени основните групи от населението с най-висок риск за здравето, свързан с обездвижването.

Ще бъдат изследвани 800 души, 300 работници и служители със специфичен риск за здравето и намалена двигателна способност, т.е. такива с високо наднормено тегло, хипертония, а третата група са 500 човека - служители със силно намалена двигателна дейност на работното място.

По време на кампаниите спортното министерство ще организира дни на отворените врати за безплатно ползване на спортни обекти и съоръжения в цялата страна.