16 май вероятно ще бъде денят, в който ще бъде решена съдбата на спасителната мисия за Боян Петров, съобщиха около 19 часа във вторник на официалната страница на спасителния екип Dream Wanderlust във Фейсбук.

Днес заради лошото време хеликоптерите не са успяли да излетят.

"Както бяхме уведомени, съдбата на спасителната операция ще бъде решена от ангажираните власти. Те ще преценят дали спасителният екип ще продължи работа. Спасителите с хеликоптерите искат да излетят още един път, за да направят още един преглед на Шиша Пангма. Това обаче може да стане само, ако властите вземат решение операцията да продължи. Днес хеликоптерите не успяха да излетят заради лошото време", се казва още в съобщението на Dream Wanderlust.

От хеликоптерната компания допълниха, че ако излетят утре, може да намерят нови следи от българския алпинист. Но и от "Simrik air" бяха категорични, че всичко това зависи от властите.

"Боян Петров никога не се е възприемал като герой и не се е изтъквал. Не се е опитвал да налага себе си като някакъв идол. Боян си поставяше ясни цели, като например 14-те осемхилядника. Това беше нещо, което той искаше да постигне, защото никой в България не го беше правил и той като истински българин смяташе, че това е негова кауза и че може да я изпълни", каза пред bTV един от най-добрите приятели на алпиниста - проф. Павел Стоев.

По думите му, Боян не изпитва страх от смъртта.

"Всички злощастия, които са му се случили, са се случили в градска среда. Най-големите му проблеми - това, че го блъснаха в Кресненското дефиле преди две години, имаше няколко катастрофи в София, в които той беше абсолютно невинен в ситуацията, просто мотопедът му го помете друг шофьор, пак му счупиха крака. Ракът, диабетът - всички тези неща се случиха в градска среда. Те не са резултат от това, че е бил в планините", допълни проф. Стоев.

 

Според Павел Стоев, семейството на Боян Петров никога не го е спирало да пътува и да се катери. Когато си в планината, там рисковете са определен брой, заяви Стоев. По думите му обаче, ако си добре подготвен, може да се справиш и да ги преодолееш.

"Това беше уникалното при него. Боян удивяваше всички, включително и колегите си алпинисти с това как при най-тежки условия, при изкачвания от последни лагери към върха успява да се мобилизира, успява да си сложи дозата, да е в кондиция, да катери здрав. Не само това. Той винаги е бил водач. Той е водил групите към върха и повечето хора са се осланяли на него. Той е бил първият, който е биел пъртината в много случаи, останалите са го следвали. Има невероятна физика, която е много трудно да бъде обяснена. Той е преживял страшно много трудности и може би това го е направило толкова корав, толкова борбен, толкова целеустремен и всички му се възхищават", каза още Павел Стоев.