"Вчера беше задържано лице за 72 часа за палежите на автомобили в кварталите „Младост” и „Хаджи Димитър”. Казва се Юлиян (Ковачки - по информация на медии - бел. ред.) и е с адрес в кв. „Младост”. Лицето е съпричастно за 12 палежа в кварталите „Младост” и „Хаджи Димитър”, както и за запалването на кола на районния инспектор на кв. „Младост” 2. В някои от случаите лицето само е подавало сигналите на телефон 112.
Става въпрос за общо посегателство над 25 автомобила", каза още Цветанов, цитиран от "Фокус".

Той уточни, че задържаният има криминално досие и е задържан за кражби и хулиганство, има и присъди за шофиране след употреба на алкохол.

Прокуратурата вече му е повдигнала обвинение и той ще остане в ареста до неделя, когато ще бъде поискано съдът да го задържи за постоянно, предаде междувременно БТА.
По информация на БГНЕС мъжът е бил подложен на детектор на лъжата и след като се е провалил на изследването, е направил пълни самопризнания.

В отговор на депутата Огнян Стоичков, Цветанов заяви още, че в София и страната е започнало "приоритетно провеждане на мероприятия с цел разкриване на извършителите на палежи, довели до значителни материални щети". По думите му разкриването на подпалвачите обаче се затруднява от липсата на явен мотив и "извършването на случаи на случаен принцип на тези деяния".

Министърът каза, че се наблюдават и контролират лицата, "представляващи оперативен интерес и регистрираните за предишни прояви. От хипотезите на разследването не се изключват такива, свързани с психични заболявания. Прилага се целият комплект от специални способи и средства на МВР за събирането и документирането на оперативни данни относно лица, закупуващи запалителни средства".

Досега за палежите в столицата за 72 часа беше задържан само един заподозрян - Владислав Николов-Куката. Той бе хванат веднага след поредното опожаряване и по дрехите му са открити следи от запалителна течност. Днес Софийският районен съд ще гледа мярката му за неотклонение. Прокуратурата поиска постоянното му задържане.

Няма връзка между Куката и Юлиян Ковачки, заяви днес Цветанов.

"Специално за мотивите на Юлиян – тук повече проблем е израстването на това момче в условията на годините на прехода. Оттам се получават сложни отношения, които той решава да реши по този начин”, обясни министърът.

На въпрос дали ще има ли още задържани за палежите, вътрешният министър каза, че всичко е възможно.
Работим по няколко лица и това, което сме предприели и към въпросния Юлиян, са действия, предприети през последните 10 дни. Има лица, които в момента представляват оперативен интерес за тяхна съпричастност към палежите. Докато не бъдат изчистени всички версии и натрупани доказателства към момента, не може да се каже нищо повече”, подчерта Цветанов.

Той се ядоса на критиките на опозицията и заяви: "Това, което вие умеете, е да хулите ежедневната работа на българския полицай. Ако имате политически претенции към мен, ги изразявайте публично, но недейте да нападате честната работа на българските полицаи. Вие се нуждаете от тях, а те трябва да бъдат подкрепяни".

Опожарените коли само в столицата за последните около месец и половина са 44. Столичани дори започнаха да формират доброволни отряди, за да опазят колите си от подпалвачи, пише вестник "Сега".