Доктор Елена Георгиева от педиатрията, която беше отстранена заради проверката, съобщи пред "По света и у нас" по БНТ , че утре се връща на работа. Тя е изпратила и писмо до премиера. В него иска Бойко Борисов да излезе с позиция по случая след доклада на медицинския надзор.

Доктор Елена Георгиева твърди, че излязла в неплатен отпуск докато трае проверката по случая с 3-годишния Александър.

Проверката вече е ясна. Резултатите са ясни. Аз нямам причина да не бъда в болницата и утре, здраве и живот, съм на работа. Вече съм в график", заяви д-р Георгиева.

Лекарката казва, че не е изненада от резултатите в доклада на Медицинския надзор. И според тях няма пропуски в диагностично-лечебния процес на момчето.

И надявам се хората ще разберат най-накрая, че ние медиците не сме всесилни. Че става дума за едно изключително тежко протичащо, бързоразвиващо се заболяване. По отношение, на което не може да се направи нищо друго", заяви д-р Георгиева.

Припомняме, че директорите на трите лечебни заведения, които бяха замесени в случая детската педиатрична болница, "Лозенец" и Пирогов" също бяха възстановени на работа.

Починалият 3-годишен Александър не е могло да бъде спасен.Окончателният доклад потвърждава причината за смъртта на детето - тежка двустранна хеморагична пневмония (двустранни масивни кръвоизливи в белите дробове), причинена от вирусна инфекция, при която са възникнали и допълнителни усложнения - тежки двустранни кръвоизливи, полиорганна недостатъчност в надбъбречните жлези. Последните са от съществено значение за изключително бързото развитие на болестта. Проверката на ИАМН не е констатирала пропуски в диагностично-лечебния процес.