Съветът за електронни медии избра от втори опит Андон Балтаков за нов генерален директор на БНР. Това стана с 4 гласа "за" и един "въздържал се".

Балтаков е работил за АП, Си Ен Ен, завършил е УНСС и университета "Йейл", а в ранните години на кариерата си е бил новинар в БНР.

При първото гласуване нито един от кандидатите за поста не успя да събере необходимото мнозинство от три гласа. 

В надпреварата участваха шестима кандидати: Жени Гаджалова, Антон Митов, Андон Балтаков, Митко Димитров, Даниела Манолова и Александър Велев. Те представиха своите концепции за развитие на националното радио в понеделник и във вторник.

По два гласа на първия вот получиха сегашният и.д. Антон Митов и Андон Балтаков. За кандидатурата на Андон Балтаков гласуваха Бетина Жотева и Галина Георгиева, докато Ивелина Димитрова заложи на Митко Димитров. Розита Еленова даде глас за за и.д. Антон Митов, а казусът бе решен от вота на председателя на СЕМ София Владимирова, която избра също Антон Митов. Владимирова призна, че е била раздвоена между двамата кандидати - Андон Балтаков и Антон Митов.

Според членовете на СЕМ Антон Митов познава в дълбочина актуалната ситуация в радиото и преценяват неговото убеждение, че гарантирането на редакционната независимост е най-важната стъпка за укрепване на доверието на аудиторията, а пък концепцията на Андон Балтаков ги спечели с това, че те я определиха като модерна, блестяща, беше подчертан неговият огромен опит във водещи световни медии, както и визионерското му мислене.

 

Новият конкурс бе обявен няколко месеца след избора на Светослав Костов на поста на 28 юни м.г. На 17 октомври СЕМ прекрати предсрочно мандата му след безпрецедентното спиране на ефирното излъчване на програма "Хоризонт" за близо 5 часа на 13 септември и след свалянето на журналистката Силвия Великова от ефира. Всичко това породи сериозно напрежение в радиото.