На 16 ноември 1985 г. във Велико Търново е открит Паметникът на Асеневци в чест на 800-годишнината от въстанието на Асен и Петър и възстановяването на българската държава. Той е завършен само за 8 месеца. По повод годишнината на 11 ноември 1985 г. за първи път е излъчен и аудио-визуалният спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина". Паметникът е изграден с 6 408 100 лв., събрани от дарения сред българите, и е съизмерим с най-добрите световни образци по това, че сложните движения на конници, каквито пресъздават фигурите на царете Петър и Асен, нямат паралел. За уникалната си творба на 22 март 1996 г. скулпторът акад. Крум Дамянов е удостоен със званието "Почетен гражданин на Велико Търново". В авторския колектив участват още Иван Славов, Владимир Игнатов, арх. Георги Гечев и арх. Коста Цеков.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

В бюлетина "Вътрешна информация" на БТА пише:

Велико Търново - хълм от слава и гордост

Започнаха тържествата, посветени на 800-годишнината от въстанието на Асен и Петър.

Велико Търново, 15 ноември 1985 г. /БТА/ Хълм от слава и гордост, Велико Търново е цял облян в светлина. Дълговечен и млад, той чества велик народен подвиг - 800-годишнината от въстанието на Асен и Петър. В подножието на Царевец те поведоха народа срещу поробителя, за да засияе отново звездата на България... Достойно за този велик народен подвиг е сътвореното от днешните поколения. Там, където бе вдигнато въстанието, днес се извисява със своята красота и привлекателност един нов град - възстановени исторически паметници, съвременни обществени сгради, паркове и жилища, модерни заводи. Преобразеният облик на древния град е дело - похвално и родолюбиво, на учредения преди 20 години под патронажа на другаря Тодор Живков Общонароден комитет за развитие на Велико Търново като исторически, културен и туристически град. Великотърновци, дарители, строители, художници, специалисти, обществени дейци, наши сънародници, живеещи в чужбина се вдъхновяваха от думите на другаря Тодор Живков, че "Велико Търново е наша национална гордост, наш национален капитал".

Снимка: БТА

Да сторят поклон пред подвига на дедите и да се възхитят от делата на потомците, днес тук дойдоха хора от цялата страна.

В украсената зала на Драматично-музикалния театър "Константин Кисимов" се състоя тържествено заседание на Общонародния комитет за развитие на Велико Търново.

То бе открито и ръководено от другаря Тодор Живков - почетен председател на Общонародния комитет.

С интерес участниците в заседанието изслушаха доклада на члена на Политбюро на ЦК на БКП и председател на Националния съвет на Отечествения фронт Пенчо Кубадински, председател на Изпълнителното бюро на Общонародния комитет.

Снимка: БТА

***

С гордост от славното минало, с вяра в светлото бъдеще

Тържествен митинг в чест на 800-годишнината от въстанието на Асен и Петър и възстановяването на българската държава. Другарят Тодор Живков откри величествен паметник на Асеневци.

Велико Търново, 16 ноември 1985 г. /БТА/ Четирима горди мъже, четирима храбри конници са спрели над Янтра. Току-що е стихнало победоносното сражение. Петър, Асен, Калоян и Иван Асен Втори - еднаква кръв в сърцата, с едно стремление в душите - да я има и да пребъде България във вековете. Да пребъде в мир, добросъседство, в градивен труд, така, както символизират укротеният 33-метров меч и изящната фигура на жена - майка, създателка и закрилница на живота.

Този величествен паметник бе открит днес тържествено от генералния секретар на ЦК на БКП и председател на Държавния съвет Тодор Живков.

Тук, в най-красивия кът на Търновград, оглеждащ се в Янтра, се стекоха хиляди хора. Те дойдоха да се поклонят пред един голям подвиг на дедите - извор на патриотизъм и вдъхновение.

Снимка: БТА

Това бе най-точно и най-изразително определено от другаря Тодор Живков, който прерязвайки трицветната лента каза: "С чувство на радост и вълнение изпълнявам поръчението да открия паметника, издигнат по случай 800-годишнината от победоносното народно въстание под ръководството на братята Асен и Петър. Този паметник е символ на българския народ. Този паметник е символ на славата на нашето мило отечество - Народна република България.

На митинга присъстваха и другарите Гриша Филипов, Добри Джуров, Йордан Йотов, Пенчо Кубадински, Петър Танчев, Георги Йорданов, Димитър Стоянов, Петър Дюлгеров, Стоян Караджов, Димитър Станишев, Стоян Михайлов, заместник-председателите на Държавния съвет - Георги Джагаров, Митко Григоров и Пеко Таков, председателят на Българската академия на науките акад. Ангел Балевски, други политически обществени научни и културни дейци, представители на Българската православна църква.

На митинга, който бе открит от първия секретар на ОК на БКП Никола Цонев, доклад по случай юбилея изнесе член-кор. проф. Илчо Димитров, заместник-председател на Българската академия на науките.

Снимка: БТА

Партийните и държавните ръководители присъстваха и на откриването на другите обекти, издигнати в чест на знаменателното събитие.

Когато говорим за 20-летната работа за обновление и социалистическо възраждане на Велико Търново, това до най-голяма степен се отнася до извършеното на хълма Царевец. Както подчерта другарят Пенчо Кубадински, откривайки този обект, всичко се издирваше, проучваше и възстановяваше крачка по крачка, камък по камък. Вложени бяха огромен труд и завидно творческо умение, държавата и населението отделиха на драго сърце милиони, милиони лева. Така Царевец, чието име само предизвиква спомени, легенди и горд трепет у всяко българско сърце, се въздигна и засия с цялата си приказност и хубост. Днес той е отново пред очите на целия народ - с яките си стени със зъберите, колите, портите, площадите, улиците на престолния град, с откритите изпод пластовете на времето основи на жилища, дворци, църкви, манастири, където е кипял живот, туптяло е сърцето на България цели 207 години. И като брилянт на върха блести патриаршеската църква. Велико Търново не живее само със своето макар и толкова славно минало, защото даже и Царевец вече е устремен към бъдещето. От днес завинаги ще се извисяват непристъпните му стени, ще звъни царственият звън на камбаните.

Към бъдещето са адресирани и експозициите "Велико Търново - столица на България XII-XIV век" и "Възраждане и Учредително събрание". Несметните богатства в хилядолетната история на България ще учат на мъдрост и родолюбие сегашните и идните поколения, ще ги въодушевяват за труд и творчество. Това е велик пример на Велико Търново.

Многозначителен е фактът, че хилядите вещи и документи са подредени в обновената от днешните майстори сграда на Кольо Фичето, където е заседавало българското Учредително събрание.

Експозициите бяха открити от другаря Димитър Стоянов.

В празничния ден църквата "Св. Димитър", този Асенев храм, отново се извисява красив и достолепен. Археолози, архитекти и строители възвърнаха образа му, за да напомнят, че тук през есента на 1185 година братята Асен и Петър са дали съдбовния знак на въстанието. Както е изписано с бронз, те са повели народа отвъд Хемус и разбивайки вражеските войски, възкресяват България...

Изящният паметник - всебългарска светиня, беше открита от другаря Георги Йорданов.

Този град винаги е вдъхновявал и ще вдъхновява хиляди майстори на четката, на перото, на музиката. Значителна част от произведенията на изобразителното изкуство, сътворено от съприкосновението с Велико Търново, са събрани в новата Художествена галерия. Посетителят може да се наслади на творби от Георги Данчов и Николай Павлович, Борис Ангелушев и Иван Фунев, Илия Петров и Цанко Лавренов, Александър Поплилов и Светлин Русев, а самата сграда, реставрирана великолепно е вече един от архитектурните акценти на града.

На кои творци - ваятели, живописци, архитекти, археолози, строители великотърновци дължат тази възродена красота от багри светлини, от бронз и гранит. Имената им се споменават с признателност - скулптора Крум Дамянов, художника Теофан Сокеров, народния архитект Никола Николов, народния артист Въло Радев, архитектите Теофил Теофилов, Илия Лефтеров, Иван Чолаков и много, много други.

Величествения подвиг на Асеневци бе честван най-достойно. Така той остава във вечно живата и благородна и народна памет. Записан бе завинаги върху нетленния камък на Търновград...