Макар и лятото да идва с доза закъснение, слънцето е толкова силно, колкото всяка година по същото време и колкото и трудно да си проправя път сред купестите облаци, лъчите му са силни и могат да предизвикат изгаряния върху незащитената кожа. Подобни изгаряния не само предизвикват болка и дискомфорт, но и увеличават риска от развитие на сериозни заболявания като рак на кожата.

Кога може да се получи слънчево изгаряне?

Слънчевите изгаряния се дължат на прекомерната експозиция на ултравиолетовите (UV) лъчи на слънцето. Главните причини включват:

- Неправилна защита. Недостатъчното нанасяне на слънцезащитен крем или избирането на неподходящ SPF (фактор на слънцезащита) може да доведе до изгаряния.

- Интензивност на слънчевите лъчи. По време на пиковите часове (между 10:00 и 16:00 ч.) слънчевите лъчи са по-силни и могат да предизвикат изгаряния.

- Тип на кожата. Хората с по-светла кожа са по-уязвими за слънчеви изгаряния поради по-малкото количество меланин, което предпазва кожата от UV лъчите.

Очите и зоната около тях са изключително чувствителни на UV светлината и е добре да се ползват слънчеви очила с UV защита.

Как да третираме слънчеви изгаряния?

Ако получите слънчево изгаряне, можете да прибегнете до следните стъпки:

- Охлаждане на кожата с хладни компреси или излагане на обгорелите участъци с хладка вода.

- Обща хидратация на организма чрез прием на подходящи течности като вода, чай, бульон, супи. Слабите и силните алкохолни напитки дехидратират организма.

- Избягвайте нанасянето на силни продукти върху кожата, като парфюми и лосиони, които могат да раздразнят допълнително вече чувствителната кожа.

Мит ли е, че влиянието на слънцето днес е по-неблагоприятно от преди години?

Земната озонова обвивка играе важна роля във филтрирането на вредните UV лъчи на слънцето. В резултат на екологичните проблеми като разрушаването на озоновия слой, UV лъчите проникват по-лесно през атмосферата и достигат повърхността на Земята в по-голямо количество и по-висока интензивност. Това увеличение на UV лъчите води до по-голям риск от слънчеви изгаряния и други заболявания на кожата.

От друга страна съвременният начин на живот, включително промените в работните и свободните ни активности, води до по-голяма експозиция на слънце. Хората често прекарват повече време на открито и са по-активни денем, когато слънцето е по-интензивно. Това увеличава риска от изгаряния, особено ако не се вземат подходящи защитни мерки.

Днес съвременното общество е по-осведомено за рисковете от слънцето и заболяванията, свързани с него. Това води до по-честа диагностика на слънчевите изгаряния и други проблеми на кожата, което може да създаде впечатление, че въпросните заболявания са по-чести откъм статистическа гледна точка.

Въпреки че влиянието на слънцето може да се усети по-силно днес, сравнено с миналото, важно е да се отбележи, че необходимостта от защита и предпазни мерки е също толкова важна, ако не и по-важна, отколкото някога. Слънцето може да бъде благотворно за нас, осигурявайки ни витамин D и подобрявайки настроението ни, но трябва да се наслаждаваме на него отговорно и със свеждане на рисковете до минимум, като използваме слънцезащитни средства, носим подходяща защитна облекло и избягваме прекомерната експозиция на слънце, особено по време на пиковите часове.

Хората с кои заболявания трябва да избягват слънцето?

Това са най-често хора, които са имали рак на кожата или са високо рискови. Сред рисковете са светлата кожа, силната чувствителност към слънцето, генетични предразположения или близки родственици с рак на кожата. При тези случаи трябва специална подсилена защита от UV лъчите и да се избягват изгаряния.

Меланомът е агресивен вид рак на кожата, който е свързан с увреждане от UV лъчи. Хората, които вече са имали меланом, трябва да бъдат особено предпазливи и да се консултират с лекар относно мерките за предпазване от слънцето.

Фоточувствителни реакции могат да се проявят при хора, които приемат определени лекарства, като някои антибиотици, антидепресанти или диуретици.

Лупусът е хронично възпалително заболяване, което може да се влоши при излагане на UV лъчи и тези пациенти трябва да се предпазят от слънцето като носят защитно облекло и слънцезащитен крем с висок SPF.

Все още се смята, че слънцето облекчава симптомите на псориазис, но истината е, че макар и да намаляват кожните лезии след излагане на слънце, на по-късен етап болестта се възстановява и обновява в по-тежка форма. Следователно болните с псориазис трябва да не излагат кожата си на пряка слънчева светлина, а кожните лезии не трябва да се мажат със защитни кремове, заради риска от алергични реакции и възпаление.

Излагането на слънце може да доведе до преждевременно стареене на кожата, което се проявява с фини бръчки и пигментни петна. И тук защитата е стандартната - чрез подходящи слънцезащитни средства и използване на слънчеви очила.

Каква е разликата между слънчевото изгаряне и слънчевата алергия?

Слънчевото изгаряне и слънчевата алергия са две различни състояния, въпреки че и двете се проявяват като реакция на слънчева експозиция. Разликите са в това, че слънчевото изгаряне е

възпалителна реакция на кожата, която се появява след прекомерна или продължителна слънчева експозиция, чиито симптоми са свързани с червена, възпалена и болезнена кожа, която може да се излющи и причинява чувство на стягане и дискомфорт. Слънчевата алергия представлява прекомерна чувствителност или алергична реакция на кожата при излагане на слънце или UV лъчи и въпреки, че симптомите варират, те обикновено включват сърбеж, червени петна, обриви, дори образуване на мехури по кожата. В допълнение към кожните прояви може засегнатите да изпитат и симптоми като главоболие, гадене или умора. Слънчевата алергия може да бъде причинена от различни фактори, включително някои медикаменти, козметични продукти, растения или генетични предразположения.

Важно е да се отбележи, че някои хора с повишена чувствителност към слънцето могат да получат слънчево изгаряне и слънчева алергия едновременно. При съмнения или наличие на симптоми е важно да се консултират с лекар-дерматолог за по-подробна оценка и диагноза.

Слънчевите изгаряния и алергии са сериозен проблем, който може да се предотврати с подходяща защита и информация. Не е трудно да се насладим на слънцето, като сме внимателни и грижливи към кожата си, за да приемем всички ползи, които слънцето предлага, без да се излагаме на риск от слънчеви изгаряния, алергии и заболявания.