Съвместен репортаж на няколко западни медии показва ранен мигрант на турско-българската граница. Разследващите твърдят, че изстрелът е произведен от българска територия.

Кадрите на британската телевизия Скай нюз и другите медии показват как нелегалните мигранти щурмуват граничната ограда, цитира bTV. Чува се изстрел и един от тях е ранен.

Според разследващите, това е първото доказателство за използване на огнестрелно оръжие при охраната на европейските граници.

По време на разследването си журналистите от Скай нюз са потърсили и българското вътрешно министерство.

Българската страна е категорична, че българските гранични полицаи не са стреляли. По случая има съвместно разследване между България и Турция.

И допълват, че групата мигранти, която се оплаква как са стреляли по тях са проявили агресия към българските граничари - хвърляли са камъни по тях, счупили са автомобила им, както и охранителна кабинка. Има и пострадал полицай.

Случая коментира и вътрешният министър Иван Демерджиев.

"През последния месец няколко чужди медии се опитват тенденциозно да създадат определен тип репортажи. Инцидентът е разследван отдавна с турската страна. Има категорични заключения и на двете страни, че липсват данни да е произведен изстрел от български граничен полицай или да са предприети действия, нарушаващи човешките права", обобщи Демерджиев във връзка с казуса.