Младежка конференция, организирана от българското европредседателство преди дни, завършила с безплатен алкохол и разголени танцьорки, предизвиквайки по този начин гнева на някои делегати.

Оказало се, че докато алкохолът и танцуващите по масите момичета били организирани с бюджета, отделен за събитието, то много от делегатите на Европейския младежки форум трябвало сами да заплатят за своите самолетни билети.

"Не може организаторите хем да се хвалят с това, че в конференцията са включени маргинализирани групи, хем да ги карат сами да си платят самолетните билети", коментира в предаването "Тази сутрин" по bTV Илина Мутафчиева, председател на Националния младежки форум.

Според нея на конференцията младите хора са били просто украса - за два дни имали 30 минути за въпроси.

Мутафчиева отбеляза, че партито с безплатен алкохол и танцьорки е било част от официалната програма на събитието.

Относно билетите идеята е средствата да бъдат възстановени, за да има по-гъвкава опция за младежите - да дойдат по-рано или да си тръгнат по-късно, обяви Петър Младенов, председател на Работна група "Младеж" към Съвета на ЕС.

Партито е неформална среща, на която беше дадена възможност на младите хора да продължат комуникацията - да отпразнуват успеха от тази конференция, каза Младенов. И в Малта, и в Естония имаше подобно парти, уточни той.

На въпрос с какви средства е платено партито Младенов отговори: "не бяха карани младежите да купуват алкохол, никой не е карал хората да отидат на тази среща".

По-късно уточни, че държавата е платила за цялата конференция заедно с Европейската комисия. Не знае колко точно е струвало партито.

По-късно в участие в предаването "Тази сутрин" лидерът на БСП Корнелия Нинова определи скандала около младежката конференция като "тежък шамар за България от младите европейци".

"Това с алкохола и полуголите жени - да, ужасно е, но по-важно е това, което казва президентът на Европейския младежки форум, че това, което се е случило в София, цитирам: "разруши работата на поколенията преди нас, унищожи труда на няколко генерации младежи и показа пълно пренебрежение към младите хора изобщо", каза Нинова.

Междувременно с позиция излезе младежката организация на ГЕРБ. Оттам определиха скандала като спекулация и провокация.

"Ние, младежите от най-голямата национална младежка политическа организация заявяваме, че в интерес на защитата на глобалните и регионални цели свързани с провеждането на успешни политики в интерес на младите хора на Европа и България, категорично заставаме срещу всякакъв род спекулации и провокации, целящи да уронят престижа както на страната ни, така и на европейските институции. С които партнираме успешно във всеки един процес, свързан с изпълнението на нашите цели и ангажименти като лоялни членове на ЕС. Смятаме, че това би бил опит да се омаловажи труда на България и стремежа на страната да издига младежката тема на висотата, която нейната значимост заслужава", пишат в декларация от организацията.

България ще влезе в центъра на информационния поток със събитието Европейска младежка конференция, за съжаление, със скандал, коментира на пресконференция заместник-председателят на групата на левицата Георги Свиленски.

Проблемът е, че младежите бяха организирани да ръкопляскат на Борисов и лекторите, а не да им бъдат чути проблемите, посочи Свиленски. По думите му, тъй като нищо съществено не се е случило на конференцията, акцентът се е изместил върху веселата част.

Младият социалист Николай Бериевски представи позицията на Младежкото обединение на БСП за организацията на Европейската младежка конференция от 16-19 април в София.

Той цитира мнението на председателя на Европейския младежки форум Луис Алварадо, че тази конференция е била "учебникарски пример за това какво не е включване на младите хора в Европа".

На тази конференция дори не се даде думата на младите хора, те бяха използвани за статисти в спектакъла на правителството ни и това беше просто един евтин пиар, коментира Бериевски.

Колко струваха аплодисментите, отправени към г-н Борисов, попита той.

Запознах се с позицията на МГЕРБ и смятам, че единственият изход от тази ситуация е не да се пишат позиции в подкрепа на това мероприятия, а да имат достойнството да се извинят, добави Бериевски.