Доказателствата са открити след тайна операция на агенти на МИ6 (британското външно разузнаване), успели да изнесат от Сирия проби от почвата, доказващи, че е било използвано химическо оръжие.

Пробите са били анализирани в лабораторията на британското министерство на отбраната в Портън даун, в графство Уилтшър и експертите са намерили доказателства за някакъв вид химическо оръжие.

Не става ясно дали пробите от почвата са от град Алепо, където миналия месец над 20 души загинаха след предполагаемо нападение с химическо оръжие.

Според британските специалисти следите от химическите вещества в аназилираните проби са по-скоро от оръжия, отколкото от газ, използван понякога от сирийските сили за сигурност, за да разпръснат демонстрации. Тази информация ще засили натиска върху Запада да се намеси в сирийския конфликт, като започне поне да въоръжава бунтовниците, отбелязва изданието.

Сирия разполага с едни от най-големите арсенали в света на химически оръжия и САЩ непрекъснато я призовават да не ги използва, защото това ще бъде един вид прекрачване на червена линия.

Сирийският режим и сирийската опозиция редовно се обвиняват взаимно в използване на химически оръжия, но засега няма конкретни доказателства в тази насока.