Това каза в студиото на "България он ер" адвокатът и бивш член на НДСВ Минчо Спасов. Той коментира решението на Европейския съд по правата на човека, който даде на българското правителство срок до 13 септември да се споразумее със Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Българска, или да посочи възражения.

"Сакскобургготски подаде три жалби - за мораториума за ползване и разпореждане с имотите, за Двореца "Кричим", за хижите "Ситняково" и "Саръгьол". Съдът допусна тези срещу мораториума на парламента и за имотите, но отхвърли жалбата за "Кричим", както се очакваше" - съобщи адвокатът на бившия премиер и монарх.

"Управляващите забъркаха огромна каша. През 2010 г., когато дойдоха на власт, те наложиха този мораториум върху частната собственост в пълно нарушение на българската конституция и международното право. След като предприеха този грандиозен популистки ход, предвождани от съветника тогава на Бойко Борисов - Яне Янев, те и досега не са приели такъв закон. Все някой се страхува да тръгне към изготвянето му", обясни адвокат Спасов.

Той е на мнение, че трябва да се търси кой е собственик на цивилната листа на царя преди 1945 година  "Отговор дава член 34 от Търновската конституция за "обдръжката на царя и царевия дом". Обдръжка означава издръжка. Например, ако аз дам на моя син издръжка, той си купи палто, чия собственост става дрехата", попита риторично адвокатът и посочи: "Цивилната листа безусловно е частна собственост, независимо че е дадена в рамките на бюджета".

Минчо Спасов вижда въпросът като политически, вместо юридически и изрази надеждите си съдебната процедура в Страсбург да доведе до разкриване на истината.