Десетки шуменци се събраха на мирен протест в памет на загиналата при катастрофа в града 22-годишна Светомира Станчева на мястото на пътното произшествие - около кръгово кръстовище на бул. "Симеон Велики".

Хората оставяха цветя и запалени свещи на мястото, където загина момичето.

"Първо искам да благодаря на хората, че са тук, на 40-тия ден от гибелта на нашето дете, да бъдат благословени, смирени, дисциплинирани на пътя и да вярват в доброто", каза пред БТА бащата на загиналото момиче Анатоли Накев.

"Продължавам да вярвам на съдебната система. Когато съдебната система се интересува от самите граждани, не говоря само за нашия случай, значи има стъпка напред. Тази стъпка напред ще я направим всички заедно, когато се обединяваме, когато поддържаме инициативата, когато сме всеотдайни един към друг, това е начинът да продължаваме напред. Удовлетворен съм от срещата си с главния прокурор, надявам се да не е последната, има подобни индикации. Аз вярвам в институциите на България и знам, че тази справедливост, която очакваме от нашето семейство, ще възтържествува", каза още Накев.

За около половин час бяха въведени временни промени на движението по бул. "Симеон Велики" в района на мирния протест.

Снимка: БТА

Младата шуменка загина при катастрофа на 28 септември вечерта на кръгово кръстовище на бул. "Симеон Велики" в града. Апелативният съд във Варна потвърди определението на Окръжния съд в Шумен, с което под домашен арест бе поставен 18-годишният водач Жечко Кюркчиев, предизвикал катастрофата, довела до смъртта на 22-годишното момиче и до телесна повреда на друга жена.

Общинската комисия по безопасност на движението в Шумен на заседание на 2 ноември реши като първи мерки за ограничаване на пътните произшествия на кръговото кръстовище, където загина 22-годишна жена, да бъде поставена светлинна сигнализация, указваща максималната скорост за движение в участъка, както и да се проучат възможностите за закупуване и монтиране на стационарна камера за следене на скоростта.

Снимка: БТА

Проектантът на кръговото кръстовището инж. Павлин Сурилов каза на заседанието, че то е изградено според нормативните изисквания.

Кръговото кръстовище в Шумен, където загина жената, не отговаря на нормите. "В разглежданото кръгово вътрешният диаметър е 10 метра, или шест метра по-малък от нормативно изискуемия", според експертно мнение на Европейския център за транспортни политики.

Разследването за катастрофата в града, при която загина младата жена, е поето от националното следствие. Освен това прокуратурата е започнала разследване по случая със самозапалилия се автомобил, който Кюркчиев е карал и е бил оставен на паркинг на МВР.